7 Apr, 2020

Investeraren Pengabingen

Hej!


Pengabingen kallar jag mig på internet. Varför undrar ni kanske?

Jo, när jag var liten läste jag kopiösa mängder Kalle Anka-tidningar. Joakim Von Anka var min favoritkaraktär. Medan Kalle var på margarinfabriken och slet reste Joakim runt på äventyr och upptäckte världen. Pengabingen var Joakims gigantiska valv, hur fasen skulle jag göra för att få en egen pengabinge?

När jag blev lite äldre såg jag hur omgivningen:

Jobbade 40 timmar+ arbetsvecka

Gick till arbetet när det var mörkt och kom hem när det var mörkt

Spendera mer vaken tid med kollegor än med familjen

Köpte saker de inte behövde för att imponera på människor de inte ens känner

 

Hela grejen med att bada i pengar som Joakim har dock aldrig lockat, däremot har jag alltid varit intresserad av att ha frihet, tid och energi att göra det jag vill. Ekonomisk frihet är mitt stora mål. Målet är att ge mig själv möjligheten att välja om jag vill arbeta eller inte. Att kunna disponera min tid och göra de saker som är betydelsefulla för mig. Att bryta mig loss från ekorrhjulets osynliga kedjor för att istället skapa tid och frihet till att göra de saker som betyder något för mig. Inte att göra sånt som tillför värde för min chef eller för mitt företag, utan sånt som verkligen tillför värde och energi för mig.

 

Jag vill bli ekonomiskt fri!

Jag utgår ifrån 4% regeln och är ekonomiskt fri när jag har ett kapital 25x större än mina årliga fasta och rörliga utgifter. Jag kommer behöva ungefär 15 000 kr per månad att leva på vilket innebär 180 000 kr per år. Enligt 4% regeln behöver därför värdet på portföljen uppgå till 4,5 miljoner innan jag är ekonomiskt fri, värdet på bostaden och pensionskapital är inte inräknat här.

Jag tjänar en bit under genomsnittet i Sverige men har sparat cirka 50 % av min nettolön varje månad och investerat pengarna på börsen. Jag är strax över 30 år idag och har en portfölj på en bit över 2 miljoner. Jag investerar främst i investmentbolag och aktier med starka huvudägare och lång historik av utdelningshöjningar. Eftersom jag fortfarande är ung är det främst aktier med hyfsad tillväxt och möjlighet att höja utdelningen under många år framöver som lockar.

Warren Buffett säger att om du köper en aktie du inte vill behålla i 10 år ska du inte heller äga den i 10 minuter.

När jag ska köpa en ny aktie ställer jag mig alltid frågan: “Är det här en aktie jag är bekväm att äga i minst 10 år?”

Den enkla frågan sållar bort en hel del aktier. Oftast är det aktier med stark ägarlista som blir kvar, eller aktier som Castellum som höjt utdelningen varje år i över 20 år.

Vi är nu inne i den snabbaste börsnedgången någonsin, det jag kan notera är dock:

- Wallenberg har inte dumpat Investor

- Fredrik Lundberg fortsätter köpa aktier 

- Erik Selin har fortfarande aldrig sålt en enda aktie i Balder

- Greve Douglas sitter lugnt kvar med sina aktier i Latour

 

Den typen av ägare tar jag gärna rygg på när det blåser!

 

Mitt mål är att visa att man kan nå ekonomisk frihet även utan en stor inkomst, kan jag göra det så kan du!

 

Du hittar mig på:

Instagram: https://www.instagram.com/pengabingen_blogg/

Twitter: https://twitter.com/pengabingen

Bloggen: https://pengabingen.se/

 

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.