9 Apr, 2020

Fastighetsbolagen ska ta smällen för corona

 

 

Är hyresrabatt enda lösningen?

 

Det är flera företag inom främst handel som i spåren av coronakrisen krävt att fastighetsbolagen de hyr lokaler av ska sänka hyrorna för att rädda företagen. Jag är den förste att hålla med om att man ska samarbeta. Att däremot kräva att fastighetsägaren ska ta smällen är jag dock inte med på alls. Om fastighetsägaren ”svälter” ut hyresgästen så står han ju där med en tom lokal och det är det inte många fastighetsobolag som vill göra. Det är liksom inte det som är affärsidén direkt. Jag tror därför att det på de flesta fall finns en förståelse från fastighetsägarens sida men en lösning måste komma i samförstånd. Att ensidigt kräva att hyresvärden ska sänka hyrorna tror jag inte kommer leda till något bra resultat. Lika lite som att en stenhård fastighetsägare kommer bli framgångsrik.

En aspekt i den här diskussionen är också det faktum att lokalhyreskontrakt kan säljas av hyresgästen. Låt oss säga att hyresvärden går med på en rejäl sänkning av hyran vilket räddar verksamheten. Ett år senare säljer hyresgästen kontraktet och lite inredning för 700.000 kr. Känns det rimligt? Personligen hade jag inte riktigt tyckt att det kändes kanon om jag ska vara ärlig.

Lexington

 

Den senaste i raden av börsbolag som går ut och vill ha allmosor från sin fastighetsägare är Lexington. Ni vet företaget som inte visat lönsamhet på ett antal år. I år var de verkligen på rätt väg säger de och om inte corona hade dykt upp så hade de vänt trenden. Jättetråkigt för Lexington såklart men om man tittar på deras kostnader så ser jag att 2018 hade de ca 50 miljoner SEK i hyreskostnader samtidigt som de hade kostnader för personal på 75 miljoner SEK och varukostnader på 92 miljoner SEK. Jag har inte hört något om att de kräver att personalen ska sänka sina löner. Inte heller att företagen som levererar varor till dem ska efterskänka sina fakturor.

Vi behöver reducerade hyror nu Säger bolagets VD Kristina Lindhe

Jag tycker som sagt att Lexington behöver lägre kostnader, för fem år sedan. Det eller högre intäkter är vad alla företag brukar behöva för att överleva.

 

Fastighetsägarna har också kostnader

 

Självklart ska inte de anställda behöva ta en lönesänkning kanske man kan tycka och det håller jag med om. Jag å andra sidan som äger ett fastighetsbolag, ska jag behöva ta en lönesänkning för att Lexington inte kan sälja sina varor? Ska jag behöva säga upp mina anställda för att rädda Lexingon? Vad skulle hända om de inte betalade sina varor? Jo då skulle leverantören sluta leverera varor. Om de inte betalar sin hyra så borde kanske det vara rimligt att fastighetsägaren slutar leverera värme och vatten mm? Det är trots allt en väldigt liten del av varje hyreskrona som är ren vinst till fastighetsägaren.

Med detta sagt så vill jag tydligt framhålla att som hyresvärd så tjänar man ofta på att hjälpa sina hyresgäster men man får inte glömma att bakom många fastighetsbolag står personer av kött och blod som också har anställda som vill ha lön.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.