10 Apr, 2020

Glad påsk!

 

 


Som vanligt i påsktider brukar vi komma med förslag om investeringar som hör påsken till. Vill man göra bra affärer i påsk så är det självklart i ägg, kyckling, påskmust, snaps och möjligtvis sill och lax man ska investera!

Nedan kommer årets guide i påskinvesteringar.

 

Ägg och äggkartonger

 

Det är inte riktigt enkelt att finna ett noterat nordiskt bolag som handlar med det mest karaktäristiska när det kommer till påsken, nämligen ägg. Dava Foods som äger Lantägg ägdes tidigare av ett danskt noterat bolag,  dock är det numera avnoterat. Hartmann som tillverkar Äggkartonger tillverkar Hartmann vilket är ett bolag som är noterat i Danmark. Aktiekursen hållt sig på samma nivå de sista 12 månaderna, dock kanske något som kan ses som en bra prestation med tanke på pandemin som råder. 

 

Kyckling

 

Kycklingproducenten Scandi standard som är noterade på Stockholmsbörsen, handlas till en kurs om 62,20 kr. Scandi standard har funnits på Stockholmsbörsen sedan 2014 och resan har varit skakig. Öresund är storägare i bolaget. En positiv faktor att kycklingkonsumtionen i Sverige beräknas öka i takt med att allt fler väljer bort kött som fläsk och nöt. 

 

Påskmust

 

Det mest klassiska av alla julmustmärken är enligt oss Apotekarnes. Apotekarnes ägs av Carlsberg som är noterat på Köpenhamnsbörsen. Genom att investera i bolaget får man även med lite öl i påskinvesteringen och det känns inte helt osannolikt att även den ökar en aning i påskhelgen. Carlsberg B handlas till priset 792,80 DKR. Dessvärre har aktiekursen backat hela 20,23 % i år, dock delar de ut 2,65 %. 

 

Sprit

 

Vin- och spritföretaget Arcus finns noterat på Oslobörsen. Tidigare ägdes Arcus av Ratos. Noteringskursen i december 2016 var 43 kr och idag handlas Arcus till 31,90 NOK. Vilket i sig inte är en fantastiskt investering för den som köpt vid IPO och fortfarande sitter kvar med andra ord. De mest kända och bäst lämpade för en påskinvestering av Arcus varumärken är såklart Aalborg och Gammeldansk. 

 

Lax

 

Det norska företaget Bakkafrost är ett av de bolag som inriktat sig på lax. Bolagets aktiekurs har gått upp 19,38 % de senaste tolv månaderna, vilket kan ses som en fin utveckling. Ett annat bolag med samma inriktning är Norway Royal Salmon som också är noterat på Oslobörsen. De har haft ett något sämre år i jämförelse med en uppgång om 8,72 %.

 

Godis


Talar man om godis så ligger Cloetta nära tillhands, åtminstone i Sverige. Cloetta är ett företag som inte imponerade godismäsdigt förut men efter köpet av Candyking ändrades åsikten något. De sista tolv månaderna har aktiekursen backat 3,63 % och handlas till en kurs om 23,36 kr. Dessvärre verkar det inte bli någon utdelning till aktieägarna i år. Minstingen i familjen äger Cloetta,  vi hoppas kunna använda investeringen i pedagogiskt syfte framöver när det är dags att relatera aktier till något.

 

Willys eller Ica

 

Svenskar handlar cirka 70 miljoner ägg och 6 000 ton godis varje år inför påsken. Ica står för ca 50 % av den marknaden vilket gör att en stor del av påskkonsumtionen hamnar i fickorna på bolagets aktieägare. Cirka 20 % av marknaden står Willys/Hemköp/Axfood för och det blir en rejäl slant som hamnar hos deras aktieägare också.

 

Skidåkning

 

För Aktiepappas del är påsken normalt sett starkt förknippad med skidåkning. På våren är det normalt som bäst att åka skidor. Varmt och soligt på dagen och kallt på natten. Skistar står för merparten av de svenska skidanläggningarna. Eftersom tv familjemedlemmar är aktieägare i Skistar kan vi spara många sköna slantar tack vare deras extremt fina aktieägarförmåner. I år blir det av förklarliga skäl ingen skidåkning under påsken vilket vi hoppas kunna ta igen under nästa säsong. Skistar har haft det tufft sista året och tappat 19,14 % och aktiekursen står i 87 kr.

 

Electrolux

 

För den som vill ha perfekta ägg i påsk är Electrolux en bra investering. De hävdar själva att deras ångugn gör perfekta ägg varje gång och man behöver inte ens en kastrull. Electrolux aktiekurs har nästan halverats sista året, vilket är allt annat än en framgångssaga. Electrolux handlas till en kurs om 128,30 kr.

Vi hoppas att ni får en trevlig och skön påskledighet trots inställda resor och familjeträffar.

Vi önskar er alla en riktigt Glad påsk!

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.