Analys
16 Apr, 2020

Atrium Ljungberg rapportkommentar Q1 2020

Rapportkommentar Q1 2020 (Läs den fullständiga analysen här)

- Stabilt resultat hittills
- Betydande effekter på andra kvartalet och framåt under 2020
- Står väl rustat

Rapportkommentar
Stabilt resultat hittills
. Effekterna av coronaviruset var tämligen begränsade på resultatet för Atrium Ljungberg under det första kvartalet. Hyresintäkterna steg med 3% till 648 MSEK (633) och med ungefär hälften i jämförbart bestånd. Även nettouthyrningen var marginellt positiv framförallt till följd av en ökning av intäkter i projektfastigheter. Överskottsgraden från fastighetsförvaltningen var oförändrad på 67%. Resultatet före värdeförändringar och finansnetto uppgick till 409 MSEK (397). Till följd av osäkerheten i spåren av coronakrisen med förväntad press på hyror, uppsägningar och konkurser gjordes i kvartalet en nedskrivning av värdet på bolagets handelsfastigheter med ca 1,5 MdSEK, motsvarande 3% av fastigheternas totala värde.  Vi förväntar oss att det kan komma fortsatta nedskrivningar i takt med att läget klarnar och avkastningskraven höjs.

Betydande effekter på andra kvartalet och framåt under 2020. Trots att Atrium Ljungberg troligen innehar flera av de mest attraktiva och livskraftiga centrumanläggningarna i Sverige kommer effekterna av den uppkomna situationen bli betydande. Bolaget drar därför tillbaka den egna helårsprognosen om ett helårsresultat om 1,2 MdSEK. Av bolagets hyresintäkter kommer ca 30% från sällanköp (kläder, skor mm), restauranger och kaféer, vilka i genomsnitt under de senaste veckorna tappat 70% av sin omsättning. Skulle bolaget teoretiskt ge en hyreslättnad om 50% (i enlighet med regeringens förslag) och sedan få kompensation från staten med hälften av denna nedsättning kommer det att innebära en minskning av hyresintäkterna med 45 MSEK under ett kvartal. Även om övriga delar av hyresgästerna i handelsfastigheterna (ca 15%), som består av offentliga inrättningar, livsmedelsbutiker, apotek mm inte drabbats kommer det ändå att bli ett betydande inkomstbortfall under året från denna grupp av fastigheter. Vad avser kontorslokalerna som utgör ca 50% av de kontrakterade hyrorna förväntas effekterna inte alls bli lika stora men även där kan förväntas en nedgång i uthyrningsgrad till följd av konkurser mm och press på hyror. Med tanke på att ingen kan förutse längden av denna kris och dess följdverkningar blir alla prognoser extremt svåra att göra. Exklusive Farsta Centrum (se nedan) som frånträds 1 juni uppgick de kontrakterade årshyrorna till 2548 MSEk vid utgången av kvartalet. De flesta större ny- eller ombyggnadsprojekt som nu pågår får först effekt på hyresintäkterna under år 2021 och framåt. Vi har i vår prognos räknat med att hyresintäkterna under 2020 sjunker med ca 13%, varav ca 40% beror på ovanstående försäljning och resten till följd av det försämrade marknadsläget. I och med att de flesta fastighetskostnader är rörliga får det ett stort genomslag på resultatet.

Står väl rustat. Om Atrium Ljungberg står inför betydande utmaningar under året fortsätter förutsättningarna för en mycket snabb tillväxt under de närmaste åren vara betydande. Förutom beslutade projekt om ca 6,5 MdSEK, varav knappt hälften redan har investerats, finns en möjlig projektportfölj om hela 28 MdSEK. Attraktiviteten i bolagets stora bestånd av fastigheter vid Slussen kommer också att öka betydligt genom beslutet om byggande av Nobel Center i området. Atrium Ljungberg har också genom återlämnande av markanvisningen för den plats som Nobel Center ska byggas på, erhållit flera andra markanvisningar inklusive i Slussenområdet. Atrium Ljungberg har en för branschen mycket låg belåningsgrad om 44%, som kommer att sjunka ytterligare genom försäljningen av Farsta Centrum, som kommer att sänka den med fem procentenheter. Bolaget står alltså väl rustat att utan problem klara av årets kvarstående investeringar på beslutade projekt enligt ovan samt om läget kräver så framflytta de tänkta byggstarterna i projektportföljen. 

 

Kort om Atrium Ljungberg
Ordförande: Johan Ljungberg
VD: Annica Ånäs
CFO: Martin Lindqvist
Lista: Large Cap Stockholm

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.