Analys
17 Apr, 2020

NFO Drives rapportkommentar Q1 2020

Rapportkommentar Q1 2020 (Läs den fullständiga analysen här)

- Bästa första kvartalet någonsin
- Står väl rustat för bistrare tider
- Genombrottet förskjuts

Rapportkommentar. 
Bästa första kvartalet någonsin.
Med en omsättningsökning på 15% i Q1 i förhållande till motsvarande kvartal förra året blev årets första kvartal det bästa någonsin. Detta trots att mars månad till följd av oron kring coronaepidemin blev en mycket svag månad. Under de två första månaderna av året var omsättningsökningen hela 35% och satsningen på att bredda kundbasen (bolaget har nu 125 stycken återkommande kunder) ger uppenbarligen resultat. Bruttomarginalen om 27% var dock i underkant av vår prognos och tyder på en oförmånlig produktmix. NFO Drives kunde redovisa ett positivt rörelseresultat om 0,2 MSEK och det bör också anmärkas att detta resultat är belastat med avskrivningar i huvudsak på balanserade utvecklingskostnader om 0,5 MSEK. Detta gör att kassaflödet före förändringar av rörelsekapitalet var 0,75 MSEK. En försenad kundinbetalning gjorde att rörelsekapitalet dock var negativt om hela 1,1 MSEK, vilket gjorde att likvida medel minskade till 2,4 MSEK. Enligt uppgift har denna inbetalning skett efter räkenskapsperiodens slut och återställt rörelsekapitalet till en normal nivå och därmed förbättrat den likvida ställningen.

Står väl rustat för bistrare tider. I och med att har ca 80% av sin försäljning inriktad mot livsmedels- och försvarsindustrin samt jordbrukssektorn – områden som borde klara sig relativt bra under den nuvarande krisen – bör bolagets försäljning klara sig relativt hyggligt. Dessutom har bolaget en relativt stor andel service- och utbytesverksamhet vilken inte lär påverkas i så stor utsträckning. Vi räknar därför enbart med ett försäljningstapp om ”enbart” ca 30% under Q2 och Q3, i förhållande till motsvarande period förra året. I och med att all tillverkning är utlagd till tredje part är bolaget mycket flexibelt vad gäller tillverkningskostnader. NFO Drives har dessutom dragit ned på bolagets egna kostnader i form av anställda och konsulter, vilket tillsammans med minskade arbetsgivaravgifter med mera ger en kostnadsbesparing på uppskattningsvis 0,4 MSEK i kvartalet. Vi har sedan räknat med att efterfrågan kommer tillbaka under det sista kvartalet av år 2020.  Baserat på detta och med oförändrade bruttomarginaler från årets början skulle bolaget kunna redovisa ett resultat kring noll på helåret och ett positivt kassaflöde. Skulle krisen bli mer utdragen är det viktigt att notera att bolaget saknar räntebärande lån och således har ett stort finansiellt manöverutrymme.   

Genombrottet förskjuts. Vi räknade med att 2020 skulle bli året för det stora genombrottet för NFO Drives och dess produkter. Den allt intensivare debatten kring elektromagnetisk strålning (EMC) och myndigheternas större krav inom området – där NFO Drives produkter är unika – och bolagets egna försäljningsansträngningar, gjorde att vi räknade med en försäljningsökning för år 2020 med närmare 8%, som sedan skulle följas av 10% under år 2021. Men framförallt att antalet kunder skulle fortsätta växa och bolagets lösningar mer kända. Detta kommer nu inte bli fallet men förhoppningsvis har krisen gjort att fler utvecklingsavdelningar haft tid att testa produkterna och att genombrottet bara har förskjutits i tiden.

Kort om NFO Drives
Ordförande: Martin Hagbyhn
VD: Johan Braun
CFO: - 
Lista: Spotlight

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.