Analys
27 Apr, 2020

Rottneros rapportkommentar Q1 2020

Rapportkommentar Q1 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat här)

- Rekordhög produktion och efterfrågan men lägre priser
- Svårbedömt läge för massapriserna
- Fortsatt positivt rörelseresultat i vår prognos

Rapportkommentar
Rekordhög produktion och efterfrågan men lägre priser.
Rottneros kunde under det gångna kvartalet precis som i Q4 förra året rapportera en mycket hög produktion. Under Q1 producerades 109,4 tusen ton (97,6), en ökning med hela 12% och ett nytt rekord. Med en kapacitet om drygt 440 tusen ton per helår innebär det att produktionen var mycket nära kapacitetstaket och ett kvitto på att genomförda investeringar fått full effekt. Leveranserna ökade i stort sett i samma takt som produktionen (+11%). Rottneros har som andra fristående massaproducenter i spåren av pandemin upplevt en kraftigt ökad efterfrågan från producenter av cellulosabaserade produkter till sjukvården men också från de som tillverkar mjukpapper, filter och förpackningsprodukter. Massapriserna har i spåren av den starka efterfrågan i Europa enligt ovan men även till följd av att den viktiga kinesiska marknaden börjat komma tillbaka. Marknadspriset för NBSK bottnade på 820 USD/ton i december och har under kvartalet successivt ökat till 840 USD/ton.  I och med att priserna på NBSK i kvartalet ändå låg 28% lägre än motsvarande kvartal förra året uttryckt i USD (24% i SEK) minskade rörelseresultatet till 48 MSEK (141). I detta resultat ingår försäljning av utsläppsrätter om 14 MSEK samtidigt som avskrivningarna i kvartalet var något högre än normalt till följd av en anläggningsnedskrivning. Trots köpet av Nykvists Skogs AB kunde Rottneros förbättra den likvida ställningen och redovisa en kassa om 387 MSEK, vilket innebär att denna är nästan lika stor som företagets räntebärande skulder om 414 MSEK. Soliditeten sjönk däremot till 54% (61) till följd av negativa värdeförändringar på derivatinstrument för elprissäkringar. 

Svårbedömt läge för massapriserna. Vi har tidigare i våra prognoser utgått från att massapriserna bottnade under slutet av förra året och under 2020 börjat stiga för att nå 880 USD/ton vid årets slut. För de första två månaderna under 2020 ökade efterfrågan med 4%, drivet av en stark efterfrågan från Kina och andra asiatiska länder, som under förra året stod för ca en tredjedel av världsförbrukningen. Med den konjunkturnedgång som lär komma i spåren av pandemin borde efterfrågan framförallt från den stora grupp kunder som producerar skriv- och tryckpapper försämras och leda till ett tryck neråt på massapriserna. Detta kan delvis uppvägas av den strukturella tillväxten som finns hos kunder inom kartong och mjukpapper och som i betydligt mindre grad påverkas av en sämre konjunktur. Dessutom har tillgången på returfiber minskat i spåren av nedstängda samhällen, vilket ökar efterfrågan på nyfibermassa från producenter som Rottneros.  Vi har därför i vår nya prognos för 2020 baserat denna på att priserna på NBSK under året åter söker sig ned mot nivåerna vid ingången av året. Försvagningen av kronan mot dollarn om ca 7% sedan årsskiftet utgör dock en viss kompensation för Rottneros samt att lägre priser på vedråvara borde slå igenom. För år 2021 har vi sedan räknat med att de allehanda stimulansåtgärder världen över som genomförs och den brist på kapacitet som kommer till marknaden kommer att få priserna att börja stiga igen och då nå 900 USD/ton. 

Fortsatt positivt rörelseresultat i vår prognos.  Vi räknar med att den rekordhöga efterfrågan blir bestående under Q2 men sedan klingar av. Under kvartalet kommer dock ett underhållsstopp ske vid Rottneros Bruk (sker normalt under Q3) vilket kommer att påverka resultatet med 23 MSEK. Ett motsvarande stopp i det andra bruket Vallvik kommer att påverka Q4 negativt med 67 MSEK. Vi räknar fortfarande - trots den negativa prognostiserade prisutvecklingen – med att Rottneros för helåret 2020 kommer att redovisa ett rörelseresultat om ca 70 MSEK. Det är ett betydligt sämre resultat än vi tidigare prognostiserat (ca 250 MSEK) och vad Rottneros presterat under de senaste rekordåren men också väsentligt bättre än vad Rottneros historiskt klarat tidigare nedgångsperioder. Får vi sedan rätt att den uppåtgående trenden åter tar vid under 2021 skulle det motsvara ett rörelseresultat om ca 170 MSEK. Med nuvarande aktiekurs motsvarar detta ett EV/EBIT om över 20x innevarande år som minskar till 9x nästkommande år.  Utdelningsförslag inför den inställda bolagsstämman var 0,4 SEK i ordinarie utdelning, motsvarande 30% av vinst per aktie för år 2019. Den markant ökade osäkerheten gör det osäkert om Rottneros styrelse kommer att vidmakthålla förslaget inför stämman i slutet av juni, trots det ringa investeringsbehovet och den starka finansiella ställningen. 

Kort om Rottneros
Ordförande: Per Lundeen
VD: Lennart Eberleh
CFO: Monica Pasanen
Lista: Nasdaq Small Cap Stockholm

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.