Rapportkommentar
6 May, 2020
Electra Gruppen rapportkommentar Q1 2020

Electra Gruppen rapportkommentar Q1 2020

Uppdaterad:
23 Jan, 2023

Rapportkommentar Q1 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat här)

- Omsättningsmässigt bästa första kvartalet någonsin
- Bra utveckling för Elon Ljud & Bild men sämre för EM-Home
- Möjlighet flytta fram positionerna

Rapportkommentar
Omsättningsmässigt bästa första kvartalet någonsin
. Trots Covid-19 , som fick genomslag på koncernens omsättning inom framförallt möbelhandeln (se nedan)under andra halvan av mars, redovisades en omsättningsökning om 8% i det första kvartalet till 420 MSEK (388). Hela denna ökning kom inom segmentet Retail, som växte genom anslutning av fler butiker till bolagets kedjor. Inom det andra segmentet Logistik & IT backade omsättningen med ca 5% till 128,4 MSEK (133,7) bland annat till följd av en svag start av uppdragsgivarnas försäljning av mobiltelefoniprodukter. Rörelseresultatet om 1,9 MSEK (1,8) är belastat med kostnader relaterade till EM-Home affären (möbler) om 2,5 MSEK samt reserveringar för kundförluster om 0,5 MSEK. Lägre ränteintäkter från kunder och valutaförluster till följd av den kraftiga försvagningen av kronan i slutet av mars ledde till att Electra för ovanlighetens skull redovisade ett negativt finansnetto. Omsättningsökningen inom Retail kunde inte kompensera för kostnaderna för EM-Home, vilket gjorde att segmentet redovisade ett rörelseresultat om -0,9 MSEK. Däremot redovisade Logistik & IT en klar resultatförbättring och kunde redovisa ett resultat om 2,8 MSEK till följd av ökat tjänsteinnehåll och avsaknad av uppstartskostnader. I vanlig ordning skedde i Q1 en avsevärd minskning av rörelsekapitalet framförallt när det gäller utestående kundfordringar. Koncernen har en mycket stark finansiell ställning med räntebärande skulder som marginellt överstiger likvida medel.

Bra utveckling för Elon Ljud & Bild men sämre för EM-Home. Lanseringen av det nystartade varumärket Elon Ljud & Bild verkar ha kommit igång mycket bra. Med drygt 100 butiker - kompletterad med e-handel - är nu kedjan Sveriges största fackhandelskedja inom hemelekronik. Under kvartalet tillkom 14 nya butiker från konkurrerande kedjor och från Elons eget butiksnät. Samarbetet leder också till varuleveranser till Elon Norge (ca 50 butiker). Electra rapporterar om fortsatt förbättrade handelsmarginal inom bolagets hemelektronik-handel. Sämre har utvecklingen varit för kedjekonceptet EM-Home med drygt 30 butiker, som förvärvades av Electra i slutet av 2018. Efterfrågan har påtagligt påverkats av pandemin, speciellt avseende de butiker som ligger nära den norska gränsen. Dessutom har inte volymerna via det nya egna lagret i Växjö varit betydligt lägre än förväntat. En ny e-handelsplats för EM Home-kedjan kommer att lanseras inom kort.

Möjlighet flytta fram positionerna. Precis som för många andra företag relaterade till detaljhandeln kommer de närmaste kvartalen vara utmanande för Electra och dess anslutna kedjekunder. Även om huvuddelen av Electras kunder är väletablerade med stabil kundkrets och koncernen har en betydande verksamhet mot e-handelsaktörer bedömer vi inte att det kan kompensera för efterfrågefallet bland butikerna i spåren av Covid-19. Till det kommer så risken för konkurser bland kedjornas kunder, som skulle kunna drabba utestående kundfordringar. Samtidigt utgör krisen ett utmärkt tillfälle för Electra att flytta fram sina positioner. Under kvartalet förvärvades inkråmet i Adminify i syfte att expandera Electras kundtjänstfunktioner. Med en mycket stark finansiell bas finns också möjligheten att gå in i andra branscher genom att ta över frivilligkedjor som fått problem och applicera sitt logistik- och IT-kunnande. Att göra en prognos i nuvarande läge blir mer osäkert än någonsin. Vi har i vår prognos antagit att omsättningen för koncernen sjunker med 4-5% under resten av året varav huvuddelen i Retailsegmentet), trots den starka inledningen på året. Däremot har vi antagit att bruttomarginalerna förbättras till följd av bättre produktmix. Vi har heller inte tagit höjd för några ytterligare kreditförluster. Utan någon åsikt om hur pass snabbt och hur stor den ekonomiska återhämtningen kommer att bli, har vi vår prognos för år 2021 angett vad vi bedömer Electra kan generera i omsättning och resultat under ett normalår med nuvarande verksamhetsomfattning. Utdelningsbeslutet är framflyttat till 25/6 men baserat på den senaste tidens utvecklingen bedömer vi inte att den tidigare föreslagna utdelningen om 3,25 SEK per aktie kommer att föreslås.
 

Kort om Electra Gruppen

Ordförande: Peter Elving
VD: Anneli Sjöstedt
CFO: Johan Jaensson
Lista: Small Cap Stockholm

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.