Analys
6 May, 2020

Fastator rapportkommentar Q1 2020

Rapportkommentar Q1 2020 (Läs den fullständiga analysen här)

- Helägda rörelsen skapar kassaflöde 
- Börsnotering av Offentliga Hus åskådliggör den starka finansiella situationen
- Stor substansrabatt 

Rapportkommentar
Helägda rörelsen skapar kassaflöde
. Med start 2018 började Fastator att via två helägda dotterbolag Industrisamhället (logistik- och industrifastigheter) och Point Properties (centrumfastigheter i små- och medelstora städer) att bygga upp ett eget fastighetsbestånd. I dessa två bolag finns det nu förvaltningsfastigheter för över 1,2 MdSEK. Dessa två bolag inbringade under årets första kvartal hyresintäkter om ca 50 MSEK och gör att Fastator som investmentbolag har ett eget kassaflöde. Tillsammans med koncernens förvaltningsbolag Nordic PM med en omsättning på ca 40 MSEK (som till stor del internfaktureras) innebar att omsättningen för gruppen steg till 62,7 MSEK (36,3) under Q1. Den omsättningen räckte i stort sett till att täcka alla kostnaderna i koncernen förutom de finansiella. Till det kommer så resultatet från intressebolaget Offentliga Hus (ägarandel 50%) med fastigheter för 7,3 MdSEk. I kvartalet redovisade intressebolaget en omsättning om 120,7 MSEK (46,2) och ett förvaltningsresultat om 21,8 MSEK 10,4). Till skillnad från de flesta kvartalen under förra året var värdeförändringarna i koncernens fastigheter marginellt positiva under kvartalet (7,5 MSEK). Finansnettot försämrades under kvartalet till -15,9 MSEK (-8,8) och beror att koncernens räntebärande skulder ökat till ca 1270 MSEK (750) via upptagande av obligationslån.

Börsnotering av Offentliga Hus åskådliggör den starka finansiella situationen. Planen är fortsatt att Offentliga Hus (med inriktning på fastigheter för stat och kommun uthyrda på långa hyresavtal) under 2020 ska börsnoteras. Förutom en ny ledningsgrupp och rekrytering av nya nyckelmedarbetare, har även styrelsen kompletterats med ett antal välkända personer.  En notering av Offentliga Hus skulle inte bara kunna ge ett likviditetstillskott utan även avsevärt förbättra koncernens nyckeltal vad avser belåning och soliditet. Baserat på ett värde för samtliga aktier i Offentliga Hus på ca 2,4 MdSEK, som i sin tur bygger på 99% av substansvärdet i bolaget enligt EPRA NAV. Trots vårens börsturbulens fortsätter aktiemarknadens värdering av denna typ av fastigheter ofta att vara över den substansvärdering som framkommer enligt EPRA NAV. Det förestår därför som sannolikt att Fastator vid en försäljning av hela sitt innehav i Offentliga Hus skulle få en likvid (före eventuella skattekonsekvenser), som motsvarar de räntebärande skulderna. 

Stor substansrabatt. Till följd av Fastators blandade verksamhetsform med en stor del av verksamheten och tillgångarna i intressebolag är det enligt vår mening substansvärdet (EPRA NAV) det bästa sättet att följa koncernens utveckling. Efter att under 2019 kunnat uppvisa en värdeuppgång med ca 50%, visade substansvärdet en marginell nedgång i Q1. Förutom i Point Properties känner vi ingen oro för några större negativa värdeförändringar under 2020 till följd av pandemin. Tvärtom kan en notering av Offentliga Hus enligt ovanleda till att värdet stiger.  Fastator har under vårens börsturbulens klarat sig relativt bra med en kursnedgång på enbart 7% men handlas nu med en rabatt om drygt 20% i förhållande till substansvärdet. I likhet med många andra fastighetsbolag har styrelsen valt att inte föreslå någon utdelning för 2019.

Kort om Fastator
Ordförande: Björn Rosengren
VD: Joachim Kuylenstierna
CFO: Christoffer Strömbäck
Lista: First North 

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.