8 May, 2020

Köp aktier till barnen!

 

 

Bättre att spara till barnen än att köpa designerbarnvagn

 

Jag fick mitt första barn hade jag en kontakt på den lokala storbanken som hjälpte mig med mina aktieaffärer. På den tiden låg nätbankerna i sin linda och även om jag handlade aktier via något som hette Aktiedirekt så hade jag faktiskt kvar min depå på storbanken också. Tanten på banken visste att jag blivit pappa och vi pratade lite om aktier och barn och hon tyckte att nu innan den lille blivit 2 år kunde man köpa aktier till honom. ”Han kommer inte komma ihåg att han inte fick den där plastleksaken ändå” var resonemanget. Sagt och gjort, jag gick och köpte aktier i Wallenstam för 14.000 kr.

Tanken med att köpa just Wallenstam har jag tidigare berättat om i Aktiepappas allra första blogginlägg i augusti 2016. Det var också det inlägget som fick ge namn åt bloggen och om jag vetat vilket monster den skulle växa till så kanske jag skulle valt något namn som passade till lite fler inlägg än just detta enda. Tanken med att köpa Wallenstam var som sagt enkel; När sonen var i ålder för att flytta hemifrån tänkte jag att han skulle gå till Wallenstams bolagstämma och begära ordet och förklara att han varit aktieägare i Wallenstam i hela sitt liv och nu ska han flytta hemifrån. –Hur ska bolaget hjälpa mig med det? Eller så säljer han sina aktier och använder dem till kontantinsatsen till en lägenhet.

Hur startade bloggen?

 

Bloggen startade helt enkelt en sen kväll när Aktieflickvännen (som läste aktiebloggar) tipsade  om ett par bloggar och när jag läste dem tyckte jag att ”det där kan jag skriva bättre”. Kl 2 på natten satte jag ihop en blogg på Blogger och skrev det första inlägget som just handlade om den där investeringen i Wallenstam. Sen om det verkligen blev bättre, roligare eller mer intressant än någon annan blogg kan man alltid diskutera men jag ångrar inget och nu skriver även flickvännen en hel del inlägg. Det är ju ändå hon som är bloggveteranen i familjen. Hur har den där investeringen i Wallenstam gått då undrar ni kanske? Jo den har gått ganska bra får jag säga och i efterhand har jag många gånger tänkt att jag borde belånat allt jag äger och har och köpt aktier i Wallenstam den där dagen. Den initiala investeringen har givit en riktigt bra avkastning och köpet av 100 aktier har genom diverse splittar växt till inte mindre än 2.300 st och värdet har växt från ca 14.000 kr till 242.640 kr. Till det kan även läggas en del utdelningar och bara i år var utdelningen 2.280 kr vilket även det är en hyfsad avkastning på det investerade beloppet. För er som räknar och inser att 2.280 kr är utdelningen för 2.400 st aktier kan jag meddela att grabben har sålt 100 st aktier efter utdelningen för att jämna ut portföljen lite. Dessa pengar köpte han Handelsbanken för.

 

Läs mer om Aktiepappa och barnspar

 

Nybliven förälder - Aktiepappa

Spara till barn - Aktiepappa

 

 

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.