14 May, 2020

Raka vägen till konkurs utan att passera kassan

MQ och Klarna

 

 

MQ/Marqet

 

Alla som investerar i aktier har säkert läst om MQ och deras resa på börsen. Bolaget har länge lidit av butiksdöden och i takt med att kursen gått ner har också den procentuella utdelningen gått upp vilket gjort dem till lite av en utdelningsfavorit. Senast vi skrev om MQ var i samband med att dom begärdes i konkurs efter att dom lagt om sin strategi till något som närmast kan liknas vid en PK-anpassning av hela verksamheten. Man skulle nu erbjuda begagnade kläder och fika i butikerna och man skulle ha en "miljömedveten och hållbarhetsinriktad ambition." I vad som framstår som ett sätt att öka marginalerna har man också valt bort allt fler externa varumärket och kvar finns deras egna märket och några till som alla har passerat bäst före-datum för 10-15 år sedan. I deras vision anger MQ att tillväxten ska vara ~5 % per år.

Gammal kund

 

Trots att Aktiepappa faktiskt tidigare varit en förhållandevis trogen kund var vi skeptiska till det nya konceptet. Och mycket riktigt så höll det inte utan MQ gick omkull. Mitt i konkursen visar det sig att mannen som delar initialer med MQ, Mats Qviberg, köpt loss butikerna från konkursboet och trots att vissa har antytt att detta ska ha varit gjort med någon form av baktanke är det inget vi tror på . Någon sparekonom antydde att Mats bolag Öresund skulle vägrat putta in pengar i MQ vilket satte dem i konkurs för att sedan köpa loss bolaget billigt. Kanske stämmer det, kanske inte men för oss spelar det ingen roll för om inte bolaget ändrar strategi kommer dom sannolikt inte överleva ändå. 

 

Går inte att köpa utan Klarna

 

Idag tänkte jag gå in och köpa ett par T-shirts på rean som pågår och efter att ha beställt mina grejer så var det dags att betala och då jag inte är förtjust i Klarna väljer jag det enda betalalternativ som saknar en Klarnalogga: kortbetalning". Döm om min förvåning när jag sedan vid det slutgiltiga godkännandet inser att även detta alternativ innebär att jag "godkänner Klarnas användarvillkor". Just detta som jag valt bort på grund av att jag inte på något sätt vill var kund hos Klarna. Dessutom vill jag inte göra affärer med företag som tvingar in sina kunder till Klarna. Tyvärr insåg jag inte detta förrän efter att jag klickat på "slutför".

 

Ny image

 

Och när vi ändå är igång och sågar så kan vi inte låta bli att nämna imagen MQ valt att förmedla. Hittade en tröja som såldes med hjälp av nedanstående bild och helt ärligt talat så verkar MQ göra allt de kan för att slippa att ha Aktiepappa som kund. De satsar helt klart på metrosexuella sojamjölkdrickande HBTQ-certifierade kunder istället för "vanligt folk" som jag ändå anser att jag är. Jag är inte rätt person att avgöra hur stor eller köpstark den utvalda målgruppen är men det verkar inte ha varit en given succé hittills men det kanske kommer vända. I vilket fall som helst valde jag att kontakta MQ för att annulera min order. 

 

Avslutar inlägget med att önska MQ och Mats lycka till i framtiden.

 

Läs mer om MQ

 

MQ ansöker om konkurs - Aktiepappa

Han är MQ:s nya ägare - Breakit

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.