14 May, 2020

Timeo Danaos et dona ferentes

Första gången jag läste delar ur Homeros’ Odyssén slogs jag av hur enkel fabeln var, men hur duktig Homeros (låt oss utgå från att det var han som skrev detta epos, även om det ej är fastställt) var på att utveckla och stärka dess fundament med gripande utsvävningar. På tal om utsvävningar är nog Nicklas Andersson aka. Mr Google; aka. Avanzanicklas; aka. Investeraren den som de flesta kommer att tänka på då begreppet nämns. Emellertid måste det nog sägas att ingen slår Homeros, som var så duktig på det att dessa kom att bli ett av de tre ting som karakteriserar hans verk och idag lärs ut på Sveriges gymnasieskolor:

  • Den homeriska bredden (jmfr. utsvävningar).
  • Hexameter
  • Stående epitet 

När romarna insåg att grekerna inte var annat än ”Athenian boy-lovers”, lade de riket under sitt eget och eftersom de inte hade någon egen kultur att komma med, kom de istället att applicera copy & paste från grekerna. Således kom Olympens gudar att emigrera, ändock med diverse namnbyten såsom att Zeus blev Jupiter och Poseidon blev Neptunus. Utöver detta kände romarna sig underlägsna beträffande litteratur, men också övrig kultur. När de såg och fick höra Homeros mästerverk kom Augustus att ge Vergilius uppdraget att skapa ett romerskt epos och när detta verk läses är det som att se en rip-off av valfri kultfilm från 1970- och/eller 1980-talen. Det är Odyssén men med lite få justeringar, namnbyten etc.

I Vergilius verk - Aeneiden – finns följande fras: ”Timeo Danaos et dona ferentes”, vilken översätts till ”Jag fruktar grekerna, även när de bringar gåvor”. Frasen knyter an till de finurliga grekerna, som i slaget mot Troja (första delen av Odyssén - Illiaden) slog sönder en majoritet av sina skepp för att bygga en trähäst. Denna drog de mindre kloka trojanerna in i staden, ställde på dess torg och söp sig sedan redlöst berusade för att fira sin seger. Med risk för spoiler kan nämnas att det kom att bli den sista droppe alkohol som dessa fick smaka.     

Börsen svänger likt Trumps förhållningssätt till Kina; ena dagen är Xi Jingpin hans bästa vän – hans homie –, andra hans Megatron. Ena dagen ger den, andra dagen tar den och vet man inte hur att dels förhålla sig, dels agera är risken stor att det mer ofta än sällan blir att den tar.

När börsen sjunker och de bolag som jag äger följer med har jag, sedan slutet av februari, varit en köpare och delar av krigskassan har använts. Trots att jag är medveten om att någon botten aldrig kan tajmas och i de fall som det ändå inträffar handlar det mer om tur än om skicklighet, är det min önskan att hamna så nära denna som möjligt. Emellertid känner jag varenda gång – ska jag frukta greken som kommer med en gåva? Det är alltid svårt och facit levereras aldrig förrän efteråt och tyvärr finns ingen knapp á la ”load & restart”.

För ett par veckor sedan skrev jag ett inlägg om att man alltid kommer att ångra. Antingen att man köpte för mycket och för fort, eller vice versa. Även kan känslan av att köpa i ”fel” bolag finnas. Troligtvis kommer du, oavsett ditt agerande, att känna någon sorts ånger, men låt oss utgå från att du är den som köper/hart köpt – fruktar du börsen – grekerna - som ger dig denna gåva att shoppa till låga priser, eller litar du blint på den? Känner du känslan av en… hmm, ”fälla”?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.