20 May, 2020

Viva España - revisited

För två år sedan skrev jag om Investera i Spanien och de båda bröderna, Stefan och Robert Tello, bakom denna verksamhet. Då bostadsmarknaden som ämne, framför allt i Sverige, i allmänhet är lika populärt samtalsämne likt vädret samt att det finns ett intresse bland er läsare om nämnda i medelhavsregionerna kände jag att ett det var dags för en uppdatering. För dig som önskar se ett filmklipp med Stefan och Robban samt om deras verksamhet rekommenderas denna korta video.

Jag har aldrig haft några sponsrade inlägg e.d. och inte heller detta är, på något sätt, kopplat till att jag får en sorts ersättning eller dylikt. Jag skriver om detta då jag dels vet att det finns många som är intresserade av ett boende i Spanien, dels då jag vill hjälpa mina vänner att växa samt nå ut. Jag har aldrig haft en enda affiliatelänk under min blogghistoria och om det, i framtiden, skulle bli tal om sådana lovar jag att det kommer att stå så tydligt att t.o.m. Teiresias skulle kunna se.

Robert och Stefan – tack att ni låter Sangrian och paellan åsidosättas för en kort stund. Hur är situationen just nu? Covid-19 har försatt Spanien i en mycket tråkig och utsatt position och jag kan tänka mig att några fastighetsaffärer inte står överst på någons agenda? Kan ni berätta lite om hur resan och utveckling har varit de senaste åren fram till corvid-19utbrottet, så tar vi och avhandlar nuvarande status lite längre fram i denna intervju.
Först och främst Christoffer, grattis till de många framgångarna du haft den senaste tiden och varmt tack för att du pingar på oss så här igen, kul!

Som du inleder har Spanien mycket riktigt drabbats tidigt, hårt och snabbt av pandemin. Baskien i norr, Katalonien med Barcelonaområdet och Madrid - det var här det började och smittspridningen i det närmaste exploderade. Sedan mitten av mars har därefter Spanien försatt sig i karantänläge. Först nu, när vi skriver mitten av maj, sker lättnader av restriktioner. De genomförs under kontrollerade former och staten synar samt testar provinserna och regionerna var för sig. Uppöppning kommer att ske i fyra faser, där det för varje fas släpps lite mer på nämnda restriktioner. Turismen är så klart en viktig sektor, där ca 12 % av Spaniens BNP kommer från. Turism är, såklart, extra viktig i regionerna längs kusterna, vilket inte bara är gällande i Spanien, utan även i andra medelhavsländer, såsom Grekland och Italien.

Backar vi tillbaka ca fyra år så har Spanien haft en fantastisk utveckling - och så även vi! Det är klart att våra framgångar hänger ihop. Spanien har varit den snabbast växande ekonomin i Europa under en handfull år. I spåren av finanskrisen kom kraftiga statliga reformer och politiska initiativ. Landet har gått igenom ett stålbad, men har tack vare detta arbete också vänt uppåt igen – och med det kom också intresset tillbaka från internationellt håll att åter investera i Spanien (kul ordval förresten, måste vara en bra sökfras på Google och därmed vettigt företagsnamn haha?). Från ca 2016 vill britter, frusna nordbor och övriga Mellaneuropa tillbaka till sitt så älskade Spanien igen. Bostadsmarknaden har gått stadigt uppåt, både i antal affärer som genomförs och priser som ökar. Vi har också placerat oss i en riktigt härlig och växande region, som spås en fortsatt fin utveckling. Således fortsätter vi här och ”gräver där vi står”.


Detta låter lovande och låt oss hoppas att covid-19 inte förstör alla de insatser som har skett. Spanien är, likt Grekland och Italien, inte de mest solida länderna och skulle det verkligen brinna är frågan om EU kommer med sina brandbilar.

Varför ska man anlita er och ingen/inga andra? Förstå mig rätt, men vad är er edge?
Det korta svaret är att vi har stora öron, jättestora, och att vi är duktiga på att dammsuga. Kundens önskemål, preferenser, budget, syfte med att köpa – allt detta är vår bibel. I Spanien kan mäklare samarbeta och sälja varandras objekt. Man delar på kommissionen och detta drabbar varken säljare eller köpare med någon extra kostnad. Det innebär att vi har i det närmaste hela bostadsmarknaden att utgå ifrån och istället för som i Sverige, där varje mäklare sitter och håller hårt i ”sin” katalog, kan vi arbeta bredare för kundens räkning.

Efter noggranna inledande samtal med våra kunder så börjar dammsugningen. Vi väljer ut russinen ur kakan och detta resulterar sedan i en med kunden prioriterad nettolista som ofta landar i en handfull utvalda och potentiella objekt. Sedan är det dags för några visningsdagar på plats och kanske blir det även ett köp. Under hela den här processen står vi nära kunden, som dammsugare och som rådgivare - inget lämnas till slumpen och vi följer kunden genom hela köpprocessen. Även efter affären, eftersom som nybliven ägare finns ofta ett önskemål av coaching och, ja – man blir liksom inte av med oss! ”Från A till Ö utan att ha bråttom” – kan man uttrycka det så, låter inte det vettigt?


Haha – det gör det i alla fall för mig. En tanke som slår mig är den kring tillit. Många drömmer om ett boende där solen alltid skiner, men vad är det som säger att ni inte blåser era kunder? Fastighetsköp handlar ju lika mycket om pengar som om tillit – varför ska man lita på er? Vad är det som säger att ni är att lita på?
Din fråga är berättigad och bottnar troligen i en historisk utgångspunkt där ”bostadsaffärer i Spanien” inte klingade som en särskilt kvalitetssäkrad verksamhet för kanske 20–30 år sedan. Kan också vara så att du, eftersom vi är vänner, råkar veta att vi inte är ”utbildade, legitimerade” mäklare i botten – hur i helsike funkar det då liksom? Eller? En fastighetsaffär i Spanien idag mycket kontrollerad och administrativt bevakad av jurister och myndigheter som gör allt för att trygga processen (läs: mer byråkratiskt än det är att ansöka om sjukpenning i Sverige). Det är verkligen en säkrad process idag. När det gäller vår insats vill vi gärna låta våra partners på plats, och självklart våra kunder, bedöma och värdera oss. Det vi återkommande hör är; engagerade och dedikerade, bra omdöme, oerhört hjälpsamma, professionella… Ungefär så - och det gör det ju lätt att gå till jobbet varje dag!
 

Det gör mig inte förvånad. När jag som gänglig tonåring invaderade ditt och din bror, Stefans, liv var det just förståelse, ödmjukhet, acceptans och lyhördhet som jag fann. Än idag får jag ömsom (glädje)tårar, ömsom rysningar när jag tänker tillbaka på dessa dagar.

 Dock… detta är en intervju och vi ska akta oss för att dels bli sentimentala, dels prata gamla minnen, för jag tror få har lust att höra när du fixade gambas till vår enorma Paella på ett…hm, minst sagt finurligt sätt.

Låt oss återgå till fastighetsbranschen nu när covid-19 regerar – hur är den brutala sanningen? Finns det såväl en efterfrågan som utbud? Är det nu, då blod flyter på gatorna, man ska fynda?
I drygt två månader har hela marknaden stått helt stilla på grund av karantänläget. Det är illa nog, men det slutar tyvärr inte där. Många spanjorer tvingas nu eller snart att sälja sina semesterhem på grund av att de också blir svårt ekonomiskt drabbade. Och detta gäller även många internationella ägare, så här ser vi snart att tillgången kommer att öka. Nybyggnation, planerad som pågående, får också en halvhalt och fördröjs. Självklart kommer detta ge konsekvenser i både antal affärer samt göra avtryck på priserna. Det finns en del beräkningar och mycket spekulation om att priser nu dippar 5-10-15 procent under en period för att sedan återhämta sig, så visst kommer det erbjudas ”tillfällen” att slå till för den som kan. Vi har redan märkt tecken på detta och många hör också av sig med intresse att göra en affär i det här läget. Har man en tidshorisont om ett ägande på i alla fall tre år så kommer året som ligger framför oss att vara mycket intressant ur ett köpläge, så är det.
 

Tack Robban att du tog dig tid. Innan vi sluter; hur kan intresserade nå er? Kan de även kontakta er för att berätta vad de söker och se om ni kan hjälpa dem att finna det?
Självklart!

Kortfakta – Investera i Spanien

Web: www.investeraispanien.se
Ägare och mäklare: Bröderna Stefan och Robert Tello

Område i Spanien: Öster om Malaga med kända orter som Nerja, La Herradura, Almuñécar.
Övrigt: Har även 11 semesterhus för uthyrning. Dessa är för 4–12 personer.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.