22 May, 2020

Biofrigas - en IPO i tiden

 

 

 

Den senaste tiden har det dykt upp allt fler IPO:er som faktiskt är värda att teckna. Vi har tecknat och fått tilldelning i Stayble Therapeutics, Qlife och norska Pexip och alla har fallit väl ut. Qlife och Stayble har vi fortfarande kvar medan vi klev ur Pexip nästan direkt.

Nu är det som sagt en ny notering på gång och den här gången är det ett företag som heter Biofrigas som ska noteras. Verksamheten i företaget är tillverkning av flytande biogas. Deras anläggning heter CryoSep och ska kunna möjliggöra för mindre reningsverk, lantbruk mm att utvinna biogas som sen ska kunna slussas ut på marknaden. Detta är verkligen en tjänst som dels ligger i tiden med tanke på både miljöaspekten och småskaligheten. Man skulle till och med kunna dra tankarna till corona och den rusning till lokala leverantörer som skett i och med corona till att vara gynnsamma för den här typen av småskalig utvinning.

Biofrigas har idag ingen verksamhet i igång som genererar intäkter och det är såklart inte optimalt på något sätt. Däremot är det inte jätteovanligt för bolag som söker sig till börsen så vi är inte så oroade. Notering sker för att kunna skala upp verksamheten och sätta upp en säljorganisation. Vi är tidigt i företagets livscykel med andra ord

En del av aktierna i nyemissionen kommer tilldelas företag och privatpersoner i ett system med bryggfinansiering och även om detta kan vara ett smart sätt att tillhandahålla företaget likvider så är det även ett upplägg som gör det lite jobbigare att bedöma affären.

 

Fakta om noteringen

 

VD:                                           Jonas Stålhandske

Sista dag att teckna:                  IDAG 22 maj 2020 (Avanza stängde tyvärr redan 21 maj)

Första dag för handel:              18 juni 2020

Teckningskurs:                               4,70 kr

Börsvärde:                                   17 MSEK

Ankare tecknar:                          ca 70 %

Börs:                                             Spotlight

Listingpartner:                            Sedemera

 

Tunga ägare och gott om ankarinvesterare

 

Flera välkända ägare lit Chalmers Ventures och Almi invest sitter kvar med lock-up i 12 månader och såväl VD som flera andra i ledande positioner väljer att gå in som ankare. Det är mestadels privatpersoner som agerar ankarinvesterare men det är ganska många som går och tecknar i den här förhållandevis lilla noteringen.

Tecknar

 

Vi väljer att teckna minimiposter i tre depåer pga den del av noteringen som finns tillgänglig för allmänheten är så liten vilket i sig kommer göra att den sannolikt övertecknas. Dessutom tror vi att då verksamheten ligger i tiden kommer även det vara en faktor som leder till överteckning. Däremot kommer vi sannolikt att välja att sälja av våra aktier ganska snart efter noteringen.

 

Läs mer om Biofrigas

 

Biofrigas: IPO iom Biogas - Affärsvärlden

Biofrigas Sweden AB - Sedermera

 

 

Glöm inte att alla investeringar på börsen är förknippade med risker och IPO-investeringar är inget undantag. Tvärtom. 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.