Rapportkommentar
29 May, 2020
Maha Energy rapportkommentar Q1 2020

Maha Energy rapportkommentar Q1 2020

Uppdaterad:
23 Jan, 2023

Rapportkommentar Q1 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat här)

- Ökad oljeproduktion trots negativa externa faktorer
- Förvärv av tillgångar från Dome
- Bra förutsättningar att rida ut stormen

Rapportkommentar
Ökad oljeproduktion trots negativa externa faktorer
. Bolaget ökade under första kvartalet den genomsnittliga produktionen med 23% i förhållande till motsvarande kvartal förra året. Produktionen om 3288 m BOPD var även något högre sekventiellt mot Q4 förra året men långt under tidigare förväntningar. Förutom COVID-19 drabbades Maha av en tre veckor lång strejk vid Petrobas och ett förlängt underhållsstopp hos en av gaskunderna. Trots detta var kvartalets produktion den näst högsta i bolagets historia. Till följd av ett lägre genomsnittligt oljepris under kvartalet sjönk omsättningen i kvartalet till 11,2 MUSD (11,8). Det lägre oljepriset tillsammans med högre produktionskostnader ledde till att Operating Netback per fat sjönk till 27,9 USD mot 40,2 USD under motsvarande kvartal för ett år sedan. Lägre administrationskostnader och avskrivningar bidrog dock till att rörelseresultatet endast sjönk till 5,2 MUSD (6,2). Trots förvärvet av tillgångar från Dome (enligt nedan), investeringar i kvartalet om 4,6 MUSD och negativa valutaeffekter minskade kassan marginellt.

Förvärv av tillgångar från Dome. Maha befinner sig i en avundsvärd situation i förhållande till andra oljebolag i och med att de största investeringarna är gjorda för ett framtida produktionslyft och har en bra finansiell ställning med 19 MUSD i kassan och en nettoskuld/EBITDA runt 0,1x. Den obligation om 300 MSEK som förfaller i mitten av nästa år lär även med dagens oljepriser kunna lösas utan större problem. Bolaget har därför möjlighet att när andra oljebolag i dagens pressade situation tvingas sälja tillgångar förvärva tillgångar till förmånliga priser. Maha har också en dokumenterad förmåga att förädla underpresterande oljetillgångar. Ett första exempel på detta är förvärvet av det finansiellt ansträngda Dome Energys tillgångar i Illinois, USA för 4 MUSD. För närvarande är produktionen förhållandevis liten (160 BOPD) men med nästan 100 identifierade brunnar (varav ca 30 bevisade) och 2,9 m 2P-reserver finns en betydande potential. Med små investeringar är det företagsledningens bedömning att produktionen redan i slutet av året kan nå 300 BOPD. Genom borrning av nya brunnar räknar vi med att produktionen nästa år når 500 BOPD. Till följd av högre produktionskostnader än i Brasilien kommer dock bidraget per fat vara mindre än vid den övriga produktionen. Köpeskillingen uppgår till 4 MUSD med en eventuell tilläggsköpeskilling om 3 MUSD, vilket är långt under en reservrapport från januari 2020 som visade på ett värde om 31 MUSD. Denna rapport bygger dock på ett oljepris om 57 USD per fat. Mahas 2P-reserver (exklusive LAK) efter detta förvärv växer med ca 10% till 31 000 BOPD

Bra förutsättningar att rida ut stormen. Med möjligheter att öka produktionen betydligt från den här nivån utan större investeringar, kassaflödesneutralt enligt vår bedömning vid ett oljepris på 22 USD per fat och som nämnts ovan en bra finansiell ställning har Maha mycket goda förutsättningar att rida ut denna storm, vilken kommer att leda till att ett stort antal oljebolag får stora problem och oljeproduktion läggs ned. Till följd av COVID-19 har dock Maha tvingats sänka den genomsnittliga produktionsprognosen för år 2020 till 4000-5000 BOPD (vi antar ett genomsnitt av dessa siffror i vår prognos). En reviderad investeringsplan gör att vi också drar ned förväntningarna för produktionen under år 2021. Detta tillsammans med de betydligt lägre oljepriserna gör att vi tvingas till avsevärda omsättnings-och vinstprognoser.  Vi har i vår prognos antagit att oljepriserna stabiliseras och att genomsnittet för året blir 35 USD/fat. Maha värderas långt under historiska NAV beräkningar och på ett av oss bedömt EV/EBITDA om 5x baserat på årets resultat. Ett planerat listbyte under året skulle kunna förändra värderingen i positiv riktning. 

Kort om Maha Energy
Ordförande: Anders Ehrenblad
VD: Jonas Lindvall
VP & CCO: Ron Panchuk
Lista: Nasdaq First North Growth Market

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.