25 Jun, 2020

7 AP-fonden silar mygg

 

 

...och sväljer kameler

 

Igår kunde vi läsa om hur 7 AP-fonden har ingått någon form av samarbete med en känd svensk aktiebloggare. En aktiebloggare som enligt Affärsvärlden, Magasinet Filter, Aftonbladet och inte minst ett antal ekonomibloggar marknadsför ett pyramidspelsliknande företag som säljer träd i Afrika. Företaget heter Better Globe och det är mycket kring det företaget som luktar illa. Grundaren är tidigare dömd för ekonomiska oegentligheter i samband med ett liknande företag i Norge. Även den svenska företrädaren har tidigare figurerat i pryamidspel, då vid namn Bridge och hela verksamheten i Better Globe kännetecknas av slutenhet och brist på insyn. Företrädaren för detta företag och tillika en av de allra ivrigaste försäljarna av träd och trädpaket har nu alltså 7 AP-fonden valt att samarbeta med.

 

Svarta listan

 

Extra intressant blir detta i ljuset av att 7 AP-fonden har valt att svartlista en hel del företag som de väljer att inte investera i av olika skäl. På den listan hittar vi företag som Airbus, Rolls Roys, Renault (ägt av franska staten), Walmart, Deutsche Telekom (Tyska staten är majoritetsägare), Toshiba, T-Mibile mfl. Men en misstänkt pyramidspelsbedragare är det inga problem att samarbeta med. Är det verkligen bara vi som finner det lustigt och en aning dubbelmoraliskt?

Styrelse med svagheter

 

Styrelsen i 7 AP-fonden verkar förhållandevis kompetent med en lärare i ekonomi, en förvaltare från ABN Amro mm. Men när vi hittar inte mindre än två "experter" på hållbarhet börjar det kännas skakigt och när vi sen hittar en Miljöpartistisk fd riksdagsledamot och Magdalena Anderssons fd statssekreterare så börjar vi förstå varför det kunnat gå så här illa. Synd på en fond som har så trevliga initialer ;) men tyvärr inte förvånande för en fond med så tydlig politisk koppling.

Har ni frågor så föreslår vi att ni kontaktar johan.floren@ap7.se som är kommunikationsansvarig 7AP-fonden. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.