27 Jun, 2020

Cyber security - en sektor som beräknas växa med ett CAGR om 14,4 % till 2025

Förr var säkerhet någon konkret; polisen, piketbussar, väktare, lås, kameror et cetera och visst finns dessa kvar än idag, men i takt med att vi – homo sapiens – har skapat en virtuell värld under namnet ”Internet” har alternativa och nya versioner av dessa nödgats att skapas, för precis som det i den ”verkliga” världen finns tjuvar och andra bedragare, finns de även i den virtuella dito.

Cyber and Cloud Security är en marknad som inte bara har växt i en imponerande takt, utan den beräknas även att så fortsätta göra. Enligt Mordorintelligence beräknas sektorn som helhet att från 2019 till 2025 ha ett CAGR om 14,4 %, vilket bedöms som mycket attraktivt. I siffror mätt motsvarar dessa 14,4 procent om året för sektorn  - ett språng från $8 589 95 miljoner till att år 2025 vara värd $19 192 ,82 miljoner. Som görs gällande kommer IoT, som föranleds av 5G, att inte bara skapa nya möjligheter, utan även ny och högst adekvat efterfrågan. 

Emellertid består en sektor av bra och mindre bra bolag och likt alltid är det din, min och alla andras uppgift att sila sanden från guldkornen. Vilket/vilka bolag tenderar att stå bäst rustade för kommande år?

Likt ofta (alltid?) handlar det om first move advantage, men om dessa kommer att behålla sin ledning kommer vi först att få veta om cirka 4-5 år. De som har varit snabba att addera denna del i sin redan befintliga verksamhet är Cisco, Intel och IBM. Beträffande sistnämnda, som jag sedan sommaren 2019 äger, har jag skrivit ett par inlägg om och då lyft fram deras framstående position inom blockchain. De är just nu först ut med att kunna erbjuda en företagsklar blockchain-tjänst baserad på Linux-stiftelsens Hyperledger Fabric version 2.0, som gör det möjligt för utvecklare att snabbt bygga och omhulda robusta, säkra produktionsblockchain-nätverk i IBM:s molntjänst. Att Red Hat, IBM:s senaste förvärv, har varit med i utveckling gör mig mycket tillfredsställd, då jag anser att en fungerade Röd Hatt, som inte ska förstöras med IBM:s tidigare(?) mer destruktiva företagskultur, är essentiellt för att detta hangarfartyg ska vända och göra en Microsoft.

Utöver nämnda tre bolag finns även andra som jag tittar på, men som jag ej har fått tid att verkligen sätta mig in i – Palo Alto, Checkpoint Software Technologies samt Fortinet. Vi har även det svenska Proact IT, men jag är kluven till om de är så nischade som ovan bolag och har en sådan robust ställning att de är att ”räkna med”(?).

Som bekant är världen drabbad av covid-19 och likt allt och inget gäller den enas död, den andras bröd och bolag som är verksamma inom cyber securtity är de som just nu täljer guld. När 75 procent av världens befolkning helt plötsligt ska arbeta hemifrån får bolagsledningar insikten om att ”jävlar… ska de sitta hemma måste vi se till att särkra allting x2, för blir det en läck är det adjöss och tack för fisken”. Denna insikt hade drabbat dem oavsett covid-19, då det vi nu ser är hur framtidens arbeten/arbetare kommer att verka; nomader, ständigt mobila et cetera, men viruset kom att påskynda processen med minst 2-3 år.

Palo Alto är extra intressant, då de nu skeppar ut det sista av sina köp-och-behåll-brandväggar för att istället, likt Microsoft 365, erbjuda prenumeration. Således är det idag ett än mer renodlat SaaS-bolag. Därtill har ledning varit tydliga med att de kommer att sitta beredda att göra förvärv när lägen till detta infinner sig, vilket jag tror kommer att ske under kommande kvartal. Nedan axplock om bolaget från Börsdata är rikrigt tilltalande (Helår, 10 år).

Jag äger IBM och har även Prosus, som äger en stor andel i Tencent, där jag har en exponering mot molntjänster och cyber security. Hur är du exponerad och vad tror du om sektorn framgent?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.