1 Jul, 2020

Voi goes Saas

 

Ingen stadsbo har nog missat de rödsvarta och grönsvarta elsparkarna som köra, står och ligger kors och tvärs i svenska, amerikanska och europeiska städer. Kanske även asiatiska städer med vid närmare eftertanke men just spridningen inte det primära i detta läge. Sparkcyklarna har ofta omnämnts som miljöförstöring och vissa "miljökämpar" har till och med uppmanat sina medsoldater att sparka på dem till någon form av nytta som vi inte förstår.

I finanspressen nämns de oftast i ordalag om att bolagen tagit in nya pengar via investerare. Nu i corona har många städer stängts ner vilket har varit ett hårt slag mot de här bolagen. Vissa städer har övergetts av vissa bolag och andra, likt Voi, har lanserat sparpaket. Idag kan vi läsa om att Voi planerar att släppa ett månadskort med fri körning mot en fast kostnad. Detta är uttryckligen ett sätt att konkurrera med lokaltrafiken och priset ska enligt uppgift också vara lägre än just lokaltrafiken på de aktuella orterna. Det här tror vi är smart om man får rulle på det. På detta sätt får man en fast summa betald av kunden och man får den i förskott vilket ofta är en viktig del för företag som har svårt med lönsamheten av en eller annan anledning. För kunden kan det också vara bra om man är en frekvent användare. Det är också ett sätt att knyta upp kunden till just sina sparkar då det annars är lätt att vara kund hos flera olika företag och betala för den spark man hittar på gatan. Dessutom kan man lägga Saas till sina buzz words. Extra viktigt om man tänkt börsnotera sig.

Övriga aktörer på marknaden är det amerikanska Lime (som ägs av Uber), tyska Tier och Circ och ytterligare några mindre aktörer. Häromveckan såg vi att ytterligare en aktör med ett kort enstavigt namn etablerat sig i Göteborg; estniska (troligtvis utan koppling till Estlands bästa investerare) Bolt. Lite fantasilöst kan vi tycka då alla namn är likt utformade och ser väldigt lika ut. Vi kan bara önska dem alla lycka till i stridens om marknadsdominans och vår tro är att den som lyckas med Saas-modellen har en god möjlighet att vara den som avgår med segern.

Bolt är för övrigt ett bolag som i mångt och mycket liknar Uber. De har utöver sparkcykel både mathållning och taxiverksamhet.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.