3 Jul, 2020

Filosofi/psykologi från Pratchett

I min nuvarande bok ägnas första kapitlet till varifrån mitt intresse tillika applicerande till psykologi kom att väckas. Då jag ej vill ”spoila” tänker jag i detta inlägg nämna en del som jag valde att inte ta med, då jag bedömde det inte spela någon som helst signifikant roll. Detta framför allt för att det mer är förknippat med filosofi än psykologi, men gränsen dessa två vetenskaper emellan kan ibland vara svår att skönja och det händer ofta att de med fördel bör kompletteras. Förvisso är det rent ”larv”, eller är det egentligen det? Jag fick också subtans för detta inlägg då jag just nu läser David Christians Berättelsen om allt och i denna parafraserar nämnda Terry Pratchett: "Den förhandenvarande uppfattningen kan uppfattas sålda: I begynnelsen fanns ingenting och det exploderade”, men även efter en artikel i den senaste utgåvan av Forskning & Framsteg, där de lyfter fram biblioterapi, ett begrepp som etablerades år 1916. 

Det finns många som har hört talas om författaren Terry Pratchett och min förhoppning är att lika många har läst hans alster (plural). Dock vet jag att så ej är fallet och om du, som läser denna text, ömsom söker bra böcker, med bra fabler och där språket och andemeningarna är så tragikomiskt absurda att du inte vet om du skall ge författaren en stående ovation för dennes förmåga att träffa ”mitt i prick”, eller om du vill ge honom en lavett för barnsligheten, ömsom vill få dig ett gott skratt är det min starka rekommendation att läsa dessa. En majoritet av böckerna finns översatta och jag har läst samtlig av dessa och de resterande på originalspråket. Ofta hörs röster som att ”de är bättre på sitt originalspråk”, men i detta fall tycker jag att det är en sanning med en stor modifikation - läs med den svenska översättningen, för du kommer inte att bli ”drabbad”.

Pratchett, må han vila i frid, har skapat en värld som heter ”Skivvärlden” (eg. ”Discworld”), en platta som bärs upp på elefantryggar som i sin tur står på en enorm sköldpadda. Denne simmar runt utan något uttalat mål i det väldiga universum. På denna väldiga kontinentala platta ryms och bor flera, synnerligen mycket ”annorlunda”, karaktärer. Här finns mormor Esmeralda Vädervax, som är en häxa men inte är mycket för häxkonster. Nej, hon använder istället ”huvudologi”…

Här finns Rensvind, som är en trollkarlsstudent (av sina kollegor ansedd som den magiska motsvarigheten till numret noll) vid Osynliga universitetet i Ankh-Morpork. Denne tillbringar mesta delen av sin tid att springa ifrån olika personer som, av diverse orsaker, vill döda honom. Han är också språkbegåvad och kan skrikande be om nåd på nitton språk och bara skrika på ytterligare fyrtiofyra.

Här finner du även Cohen Barberaren och hans tappra, och mycket gamla, barbarer (varav vissa har rullstol, eller rullator) …

Och ja, även DÖDEN (pratar alltid med versaler) spelar en viktig roll. I en av böckerna - ”The reaper man”, drabbas denna av en depressios och en hög dos av tvivel på sin existens och varför han ens ”lever”/finns. Gissa om det blir problem när döden är sjukskriven.

Det finns många, många fler karaktärer men detta inlägg skall ej handla om dessa, utan den absurda ändock träffsäkra filosofi, likväl psykologi, som Pratchett levererar. Jag kommer på mig själv att mer ofta än sällan applicera denna då det kommer till investeringar till allmänhet, men livet i synnerhet.

“Real stupidity beats artificial intelligence every time.”

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.” (

“Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom.”

“HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM.”

“Sometimes glass glitters more than diamonds because it has more to prove.”

“If you don't turn your life into a story, you just become a part of someone else's story.”

“There isn't a way things should be. There's just what happens, and what we do.”

Nu skall jag inte ordbajsa hela din dag med citat från Pratchett, utan det jag vill säga är att om du uppskattar att bli ställd,; att reflektera och filosofera samtidigt som du läser en bra och medryckande berättelse är det min starka rekommendation att du ger dig an en, eller flera, bok i denna serie. De behöver inte läsas i ordning, men det är en fördel. Vissa böcker finns även som yv-serier och den senaste att filmatiseras är en bok som författaren skrev med Neil Gaiman – God Omen.

Jag väljer att avsluta med Pratchetts version/alludering av det som Jesus skall ha sagt om att ge en man en fisk, eller att istället lära denne att fiska: “Give a man a fire and he's warm for a day, but set fire to him and he's warm for the rest of his life.”

Det är ofta vanligt att man som investerare knyter an, kopplar och relaterar allt mer av det vardagliga till investeringar och börsen – upplever du samma sak? Därtill - läser du Prathett?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.