Rapportkommentar
13 Jul, 2020
Atrium Ljungberg rapportkommentar Q2 2020

Atrium Ljungberg rapportkommentar Q2 2020

Uppdaterad:
23 Jan, 2023

Rapportkommentar Q2 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat här)

- Mindre påverkan än vi förväntat
- Stor projektportfölj kvar att utveckla
- Oförtjänt kursnedgång

Rapportkommentar
Mindre påverkan än vi förvänta
t. Hyresintäkterna i kvartalet minskade till 579 MSEK (647), vilket till stor del beror på sålda fastigheter med bland annat försäljningen av Farsta Centrum som frånträddes 1 juni. Fastighetsbeståndet minskade till 44,8 MdSEK (47,5). Effekterna av pandemin med de tillfälliga hyresrabatter som Atrium Ljungberg tvangs ge blev dock betydligt mindre än vi förväntat och uppgick netto till enbart 38 MSEK. Vi hade förväntat oss att dessa hyressänkningar skulle bli nästan dubbelt så höga. Detta visar att de flesta av bolagets hyresgäster och då framförallt de inom sällanköpshandel och restaurangbranschen klarat sig betydligt bättre än förväntat och klarat av hyresbetalningarna. Enligt företagsledningen skedde också en normalisering av omsättningen på bolagets handelsplatser under juni månad. Det är dock att anmärka att det bland kundfordringar finns upptagna hyresintäkter om 30 MSEK som förfallit till betalning för Q2. Hyresintäkterna i jämförbart bestånd minskade med tre procent under det första halvåret, vilket i sin helhet kan förklaras av lämnade hyresrabatter. Nettouthyrningen var marginellt negativ under kvartalet (-7 MSEK) men den ekonomiska uthyrningsgraden inklusive projektfastigheter var nästan oförändrad om 92% (93). Trots det minskade beståndet, färre besökare i fastigheterna och därmed minskad förbrukning av el och vatten samt en mild vinter ökade fastighetskostnaderna något. Detta förklaras främst av ökade kostnader för befarade och konstaterade kundförluster.  Överskottsgraden i kvartalet från fastighetsförvaltningen minskade till 66% (69), vilket ligger i det lägre intervallet av den marginal om 65-70% som uppnåtts under de senaste tre åren. Resultatet efter finansnetto men före värdeförändringar sjönk till 256 MSEK (320), vilket var något bättre än vi förväntat. Intressant att notera är att Atrium Ljungberg i kvartalet redovisade positiva orealiserade värdeförändringar om ca 280 MSEK, efter det föregående kvartalets kraftiga nedskrivningar om ca 1,5 MdSEK, motsvarande ca tre procent av fastigheternas värde.  De årliga kontrakterade hyrorna uppgick vid kvartalets utgång till 2 228 MSEK.

Stor projektportfölj kvar att utveckla.  Med ca 20% av de kontrakterade hyrorna från sällanköp (kläder, skor mm) och ytterligare 5% från restauranger och kaféer – två branscher som drabbats hårt av den pågående pandemin - tillhör Atrium Ljungberg ett av de noterade fastighetsbolag som haft störst utmaningar under kvartalet. Att effekterna inte blivit större än som framgår av ovan beror uppenbarligen på en mycket stor attraktivitet i bolagets handelsplatser och att dessa klarat att upprätthålla kundtillströmningen relativt mycket bra. Det är också intressant att notera att Atrium Ljungberg under Q2 - trots det svåra marknadsläget - lyckades skriva ett antal hyresavtal i ett av bolagets större projekt Curanten. Att man hittills klarat krisen så här pass bra borde ge företagsledningen konfidens att i planerad takt fortsätta den framgångsrika projektutvecklingen.  Förutom beslutade projekt om ca 6,2 MdSEK, där ca 60% av investeringen kvarstår, finns en möjlig projektportfölj om hela 28 MdSEK. Denna projektportfölj består till ungefär lika delar om 40% av kontor och bostäder med Slussen och Slakthusområdet som de största projekten. Med planerade årliga investeringar om ca 2 MdSEK skapas därmed utrymme för en långsiktig tillväxt.

Oförtjänt kursnedgång. Aktien tillhör en av de fastighetsaktier som drabbats värst av oron för pandemin och dess följdverkningar på hyresmarknaden och då speciellt vad avser sällanköpshandeln. Aktiekursen är sedan årsskiftet ned över 40% vilket kan jämföras med fastighetsindex som under motsvarande period bara gått ned med hälften. Det innebär att Atrium Ljungberg för närvarande handlas med en 35% rabatt i förhållande till det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) om 205 SEK. Även relativt det egna kapitalet uppgår rabatten till hela 20%. Även om de långsiktiga effekterna av pandemin är svåra att prognostisera framstår kursnedgången enligt vår mening som oförtjänt. Speciellt i ett läge där bolagets belåningsgrad om 41% tillhör en av de allra lägsta bland de noterade fastighetsbolagen och bolaget relativt sin storlek har en av de största och mest intressanta projektportföljerna. Efter att ha reviderat ned våra hyresintäktsprognoser för året vid utbrottet av pandemin justerar vi återigen upp dessa något efter Q2-rapporten.

Kort om Atrium Ljungberg
Ordförande: Johan Ljungberg
VD: Annica Ånäs
CFO: Martin Lindqvist
Lista: Large Cap

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.