21 Jul, 2020

Vi köper in oss i GPX pre IPO

 

 

Gasporox och GPX

 

I Mars i år var vi inbjudna till att delta vid Lifesciencedagen som anordnades av Finwire. Ett bra arrangemang med flera intressanta företag. Som vi skrev i inlägget strax efter själva dagen var det ett par företag som fångade vår uppmärksamhet lite extra. Ett av dem var GPX som är ett dotterbolag till noterade Gasporox. Vi fick oss också en liten pratstund med GPX:s VD efter presentationen och om vi inte var övertygade om bolagets briljans innan så blev vi det efter samtalet. En mycket kunnig och trevlig VD.

Upplägget med GPX och Gasporox är att bolaget först startade som ett sätt att undersöka lungor på för tidigt födda bäbisar. Därifrån utvecklade man en unik teknik för att kontrollera förpackningar och deras täthet innan frakt. Det hela föll sig inte annorlunda än att bolaget med förpackningar kunde kommersialiseras tidigare än lungundersökningarna och sedan oktober 2016 finns Gasporox noterat på First North.

I November 2019 genomfördes en nyemission i vilken den oerhört meriterade Christer Fåraeus klev in som storägare i bolaget via sitt bolag Fårö invest. Fårö Invest är efter det näst största ägare med 13,3 % av kapital och röster. Den enda större ägaren är norska Norsk Elektro Optikk som äger 30 % av bolaget. I juni i år har dessutom Fårö köpt ytterligare aktier av Norsk Elektro optikk.

 

Blygsam omsättning

Omsättningen har trots corona gått förhållandevis bra under årets första kvartal och en blygsam omsättning på 2,6 MSEK har ökat till 3,0 MSEK. Trots en ökning av omsättningen har inte bolaget lyckats vända till vinst även om förlusten minskade en aning jämfört med samma period förra året. Kvartalets förlust landade på 1,6 MSEK. Blygsamt som sagt men det är ändå en ökning och dessutom under en extremt tuff period. Vi kommer veta mer om hur året blir när Q2:an presenteras i augusti.

 

Planerad notering av dotterbolaget GPX

 

Nu kommer vi till vår pitch i bolaget. Under hösten planerar Gasporox att notera dotterbolaget GPX och vi ser investeringen som ett sätt att komma in i GPX pre-IPO trots att det inte verkar bli någon IPO i vanlig ordning. Det kommer sannolikt bli en vanlig notering utan någon emission och erbjudande till teckning för allmänheten. Den 16 juli genomfördes en extra bolagstämma för att förbereda för noteringen och vi tror och hoppas att detta kommer bli en intressant notering i höst.

GPX verksamhet består som sagt i en teknik som på ett skonsamt, säkert och helt smärtfritt sätt övervaka öungorna hos nyfödda. Idag röntgas dessa små lungorna med traditionell lungteknik och man behöver egentligen bara tänka på de tunga blyförkläden som föräldrarna måste ha på sig vid röntgen av barn för att förstå vilken påverkan röntgenstrålarna kan ha på dessa små lungor. GPX system heter Neola och man planerar en CE-märkning under 2023. Ett tag fram såklart men med medtech mått mätt är det ändå inte galet länge. Vi tog trots blygsam omsättning i både bolaget och aktien in en liten post Gasporox i portföljen i början av maj. Vi vågar helt enkelt rygga de extremt meriterade killarna i Fårö kapital som bland annat ligger bakom bolag som Cellavision, EQL Pharma, Precise biometrics och Anoto. De två senare kanske inte så mycket att skryta om men detta är ändå extremt kompetenta investerare. Samma sak kan man för övrigt säga om Gasporox styrelse som består av fler doktorer och professorer än vi nånsin sett. En VD med doktorsexamen i atomfysik är ju bara det en intressant anledning att följa företaget. Dessutom heter hon Doktor Lewander Xi. Sannolikt är hon inte släkt med karaktären doktor A:son Levander från sällskapsresan men det hade varit roligt om det fanns en koppling. ;)

Observera att detta är ett bolag med förhållandevis låg omsättning på börsen trots att hela 625 Avazianer äger bolaget. 

 

Läs mer om Gasporox

 

Förutsättningar att bli bra - Börsplus

Gasporox investerarbrev Juni 2020 - Gasporox

Ledningsgrupp - Gasporox

 

 

Glöm inte att alla investeringar på börsen är förknippade med risker och IPO-investeringar är inget undantag. Tvärtom.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.