Analys
24 Jul, 2020

Rottneros rapportkommentar Q2 2020

Rapportkommentar Q2 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat här)

- Har hittills klarat nedgången bra
- Besvärligt andra halvår att vänta
- I ett bra läge när efterfrågan kommer tillbaka

Rapportkommentar
Har hittills klarat nedgången bra
. Effekterna av pandemin började under Q2 göra sig kända med full kraft. Rörelseresultatet minskade till 2 MSEK (103) framförallt till följd av lägre massapriser men även av ett planerat underhållsstopp i Rottneros Bruk – ett av bolagets två producerande enheter – som påverkade resultatet negativt med 23 MSEK. Priset för den långfibriga massan (NBSK) uttryckt i SEK var under kvartalet 17% lägre än motsvarande period förra året. I jämförelse med Q1 i år skedde dock ett trendbrott och världsmarknadspriset på NBSK steg något under kvartalet både uttryckt i USD och SEK men utbudsöverskottet ledde till att Rottneros tvangs sälja en större del av produktionen än traditionellt på korta kontrakt med lägre priser och därmed marginaler som följd. Produktionsvolymen minskade i kvartalet med 9%, vilket huvudsakligen berodde på ovan nämnda underhållsstopp. Med tanke på omständigheterna upplever vi ändå att Rottneros har klarat nedgången mycket bra och visar på att de investeringar som genomförts fått effekt. 

Besvärligt andra halvår att vänta. Efterfrågan på massa spås fortsätta minska under året. Detta i spåren av att det ännu så länge viktigaste avnämarområdet för långfibrig massa – skriv och tryckpapper – befinner sig inte bara i en strukturell men nu även en konjunkturell kris. Detta kan inte kompenseras av växande efterfrågan från områden som mjukpapper, kartong och filter. Den successiva vändning som vi förväntat oss i massapriserna under 2020 måste därför skjutas på framtiden och vi har prognostiserat att NBSK återvänder till sin bottennivå kring 820 USD under andra halvåret. Till det kommer så att den svenska kronan stärkts markant framförallt mot den amerikanska valutan, vilket gör att massapriset uttryckt i SEK i ett sådant scenario kommer att sjunka mer än så. Under både Q3 och Q4 förra året var USD-kursen strax under 9,7 SEK, vilket innebär att den amerikanska valutan gentemot den svenska sedan dess har försvagats med nästan 10%. På den positiva sidan ska nämnas att tillgången på vedråvara är god och priserna på denna viktiga insatsvara är på väg ned. Tillsammans med ett planerat underhållsstopp i Vallvik, som beräknas kosta 67 MSEK, innebär det att vi nu räknar med ett negativt resultat under andra halvåret. Vår tidigare helårsprognos för rörelseresultatet om 70 MSEK sänks till 6 MSEK. 

I ett bra läge när efterfrågan kommer tillbaka. Rottneros har troligen aldrig befunnit sig i ett lika bra strukturellt och finansiellt läge inför en konjunkturnedgång som nu. Det stora investeringsprogrammet är avslutat med moderna och konkurrenskraftiga anläggningar och där de årliga investeringarna kan begränsas till ca 100 MSEK. Soliditeten uppgår till 56%, tillgänglig likviditet överstiger 500 MSEK och räntebärande skulder är enbart ca 90 MSEK större än likvida medel. Vi har i vår prognos antagit att massapriserna når sin botten under hösten och sedan börjar klättra uppåt under nästa år för att nå 900 USD vid slutet av nästa år och att kronförstärkningen inte fortsätter. I ett sådant scenario skulle Rottneros kunna generera ett resultat med motsvarande kassaflöde om ca 100 MSEK nästa år. Trots den starka finansiella ställningen och en av oss prognostiserad förbättring av massamarknaden under 2021 räknar vi med att utdelningen först återupptas våren 2022 . Årets kursnedgång om ca 30% innebär att aktien handlas under det redovisade egna kapitalet.

Kort om Rottneros
Ordförande: Per Lundeen
VD: Lennart Eberleh
CFO: Monica Pasanen
Lista: Nasdaq Small Cap Stockholm

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.