14 Aug, 2020

Aktiesplit kan vara kursdrivande – eller?

 

 

Den senaste tiden har ett par amerikanska börsbolag aviserat att de avser splitta sin aktie. Det är Apple och Tesla. Vi har suttit och filat på ett inlägg om fenomenet i några dagar och andemeningen med inlägget har hela tiden varit att en split inte har någon påverkan på priset på stora amerikanska bolag då de institutioner som eventuellt kan driva kursen i dem inte påverkas av en så simpel sak som aktiepriset på set viset. Men sen aviserade Tesla sin split och aktien rusade till helt sjuka nivåer. Ännu värre än tidigare.

Ökat antal ägare

Det faktum att ett bolag splittar aktien och gör den mer tillgänglig är enligt oss en fördel då det skapar ett bredare ägande. Det faktum att några tusen privatpersoner köper några enstaka akter i ett bolag som Apple eller Tesla påverkar normalt inte priset hade vi tänkt skriva men det är uppenbart att i åtminstone det ena fallet så hade vi fel. När Tesla aviserade sin split stack som sagt aktien ytterligare uppåt. Vi får kanske konstatera att Teslas aktie lever ett eget liv och inte är något vi, eller någon annan, verkar kunna förstå oss på. Det blir helt enkelt för komplext när ett bolag verkar vara en fordonstillverkare när de i själva verket är ett mjukvarubolag i kombination med att de också är ett energibolag.

Hur som helst så ser vi fram emot att både Apple och Tesla splittar sin aktie så att ännu fler aktieägare kan äga en del av sitt favoritbolag.

 

Läs mer

 

Tesla - en chansning

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.