18 Aug, 2020

Amazon väcker känslor

 

 

För några veckor sedan fick vi tipset att titta på SVT:s dokumentär om Amazon. Den var inte gjord av SVT utan av ett amerikanskt team och den var verkligen intressant. Om ni inte sett den så finns det länk till den nedan. Ytterligare några dagar senare läste vi en artikel i Expressen av alla ställen som jämför Amazon med Ica och vi tycker faktiskt att den liknelsen är ganska bra. Det höjs röster för att Amazon pressar priser och sin personal för att leverera så bra priser till kunderna som möjligt samtidigt som dom levererar vinster till aktieägarna.

Både i diskussioner i vardagen och i SVT:S dokumentär höjdes som sagt röster för att Amazon var så stora att dom kunde diktera vilka villkor som helst och alla deras leverantörer ”måste” lyda för annars skulle de gå i konkurs. Dels väcker det frågan hos oss kring hur mycket Amazon i så fall hjäler de aktuella företagen att sälja och dels får det oss att tänka på Volvo som är en stor arbetsgivare här i Västsverige. Volvo pressar sina underleverantörer extremt hårt och jag skulle bli förvånad om dom är särskilt mycket snällare än Amazon. Tvärtom.

Ica då? Jo Ica försöker på samma sätt som Amazon att maximera vinsten för butiksägarna och föraktieägarna och i ärlighetens namn är det tveksamt om dom ens gör det för att ge kunderna ett bra pris. Det känns därför som att det borde höjas lika många röster för/mot Ica som mot Amazon.

Själva ser vi fram emot konkurrens och vi tror stenhårt på att Amazon kommer ta en del marknadsandelar men vi tror också att om Amazon inte vårdar sina kunder så kommer kunderna försvinna. På samma sätt som för de flesta företag.

Ett tydligt exempel på hur Amazon misslyckats är deras telefon. Har någon hört talas om  telefonen Fire? Inte det? Det beror på att den floppade rejält efter att den lanserats 2014.

 

Läs mer

 

Varför är svenskar mer rädda för Amazon än för Ica?

Amazons värld (SVT)

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.