19 Aug, 2020

Årets champagneskörd den sämsta på länge!

 

Coronaepidemien får oanade effekter för champagentillverkarna

 

 

I veckan har de franska vinodlarna i Champagne enats om hur stor skörd dom ska skörda i år och det slutade i en minskning med 22 % jämfört med förra året. Anledningen är att champagnehusen oroar sig för att priserna på champagne kommer falla om årets skörd blir lika stor som förra året. Smart att inte mätta marknaden men samtidigt är det lite udda med denna typ av monopol som bestämmer hur mycket som får skördas.

De stora champagnehusen ville ha ännu lägre skörd medan de små odlarna ville ha större uttag. Enligt våra källor i Champagne är 2020 ändå ett ”dåligt” år pga senaste veckornas värme och sannolikt skulle skörden blivit lägre än förra årets skörd ändå på grund av det. Maximal tillåten skörd är 15.000 kg/ha men det är oklart om man något år tagit ut så mycket. Förra året skördades 10.000 kr/ha och i år har man beslutat sig för 8.000 kg/ha.

Hur påverkar detta då de noterade champagnejättarna?

 

Inte särskilt mycket är svaret. Av LVMH:s 25 miljarder euro svarade vin och sprit endast för 2,4 miljarder och då är även vanligt vin och sprit medräknat. Kollar vi på Pernod så har dom en rejäl portfölj med sprit och endast två champagnemärken och vi gissar att även hrä står champagnen för en försvinnande liten del av omsättning och vinst. Storsäljare som Absolut, Jameson, Chivas Regal, Beefeater gin borde sälja betydligt mer än Mumm och Perrier-Jouët trots att i varje fall den senare är en underbart vacker och god champagne. Även Lanson BCC, Laurent Perrier och Pommery är noterade champagnehus men dom handlas på en liten udda lista och vi har inte bemödat oss med att kolla upp hur man handlar aktier i dessa bolag. De är dock betydligt mer beroende av champagne än de ovanstående stora jättarna som är noterade på stora börser.

 

Läs mer om Champagne och investeringar

 

LVMH

Champagnetillverkarna eniga om årets skörd 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.