20 Aug, 2020

Nytt bolag i portföljen


 
Sedan en tid tillbaka har de första amerikanska aktierna fått ta plats i Aktieflickvännens portfölj, nämligen några Alphabet. Anledningen att det blev just det bolaget har varumärken som man faktiskt har lite koll på jämfört med andra techaktier.

Företaget Google startades 1988 på Stanford av Sergei Brin och Larry page som en ren sökmotor. Om vi börjar med Sergei Brin så är han en historia för sig själv med flykt från Sovietunionen som 6-åring och därefter en resa till att bli en av världens mäktigaste affärsmän. Kompanjonen Larry Page behöver kanske ingen direkt presentation men jag lägger med en länk till Forbes i alla fall.

Google eller Alphabet inc som moderbolaget heter har gjort flertal bolagsförvärv. Bolag de köpt är som tidigare nämnts Youtube men även Android och Motorola. Kolla gärna in deras hela lista på köp. Och det är inga dåliga pengar de lagt ut heller. Alphabet grundades 2015 och har sitt huvudkontor i Mountain View, Kalifornien.

Alphabet är noterade Nasdaq, New York. Sedan vi skrev om de senast 2016 har de gått ifrån 762 dollar per aktie till 1558 dollar, vilket är mer än 100% upp de sista fyra åren. I dagsläget får man som aktieägare ingen utdelning, vilket kanske är en orsak att det inte är en populär aktie för svenska småsparare.  För Aktieflickvännens del är tanken att bolaget skall få en lite större plats och i jämvikt med övriga bolag i portföljen. Känns extra bra att köpa nu när dollarn blivit lite billigare.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.