22 Aug, 2020

IPO - Exsitec

 

 

Ny intressant tech-IPO på gång

 

På tisdag startar teckningsperioden för vad som verkar vara höstens mest intressanta IPO. Det är teknikkonsulten Exsitec med rötter i Linköping som ska noteras. Här har vi något så ovanligt som en befintlig, växande och redan lönsamt techbolag inom digitalisering som ska noteras. Behöver vi säga att vi kommer teckna? Dessutom har bolaget en utdelningspolicy som går ut på att dela ut 40 % av det operativa kassaflödet vilket i sin tur gör aktien intressant även för utdelningsinvesteraren.

Exsitec grundades 2000 och har växt stadigt både genom förvärv och organiskt. Totalt är de 240 st  anställda och under första halvan av 2020 har bolaget uppvisat en tillväxt på 28 % jämfört med samma period förra året. Den genomsnittliga EBITDA-marginalen har legat på 16 % de senaste sex åren. Trots att man är ett konsultbolag genereras hela 23 % av omsättningen från ”återkommande intäkter från programvara” vilket vi tolkar som en typ av SaaS.

 

Fakta om noteringen

 

VD:                                                Johan Kallblad

Sista dag att teckna:                  8 september 2020

Första dag för handel:              16 september 2020

Teckningskurs:                         35 SEK/aktie

Storlek på erbjudandet:            52,2 Miljoner SEK

Ankare tecknar:                         64 %

Börs:                                         Nasdaq first north Growt Market

Listingpartner:                           Erik Penser

 

 Användning av emissionslikviden:

 

Merparten av nettolikviden (69 %) kommer användas till att betala av bolagets skuld. Resterande del av likviden kommer användas till fortsatta tillväxt samt att styrka bolagets finansiella ställning. Emissionskostnaderna uppgår till 5 miljoner SEK.

 

Ankarinvesterare

 

På listan över ankarinvesterare hittar vi några riktigt tunga namn och det tyngsta är såklart investmentbolaget Creades som väl knappast behöver någon vidare presentation. En av de andra ankarinvesterarna är Syringa Capital som är en för oss ny aktör som visar sig vara ägd av Erik Syren som ni kanske känner igen från Lime Technologies. Även småbolagsfonden Cliens som förvaltas av Carl Sundblad är med som ankare. Totalt svarar ankarinvesterarna för 64 % av erbjudandet.

Alla i ledningsgruppen äger aktier i bolaget.

 

Tecknar

 

Vi väljer att teckna på tre depåer hos Nordnet och även på en hos Avanza och vi funderar skarpt på att även försöka oss på att få tilldelning via Erik Penser fondkommision. Vi tror som sagt dels på bolaget och dels räknar vi kallt med att denna notering blir kraftigt övertecknad då verksamheten både är lönsam och ligger helt rätt i tiden. Vanligtvis brukar vi vara rätt så kortsiktiga i våra IPO-investeringar men den här har verkligen alla möjligheter att bli ett längre innehav (om vi får tilldelning).

Bäst chans till tilldelning borde vara via Erik Penser vilket kräver att man har konto hos dem. Ansökan går att göra här: bli kund hos Erik Penser 

Det ska även gå att teckna via Nordnet och Avanza enligt den information vi fått.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.