26 Aug, 2020

Spotlight IPO

 

 

Spotlight group AB noterar sig på spotlight

 

Häromdagen började teckningskursen för bolaget Spotlight som avser notera sig på sin egen börs spotlight. Det blir en lite intressant rundgång i själva noteringen och man kan tänka sig att det kan behövas en extra kontroll när bolaget som noteras också äger börsen som ska kontrollera dem. Och det är just vad man har gjort faktiskt. Dom har tagit en extern granskare för att allt ska gå rätt till och det uppskattar vi. Att vara noterade på sin egen börs är inget vanligt men det är inte heller jätteovanligt. Spiltan är noterade på sin egen handelsplats; Pepins och innan utköp var även OMX noterade på sin egen handelsplats.

Spotlight är som de flesta säkert vet en handelsplats för aktier även om dom inte är en ”äkta” börs. Tidigare gick dom under namnet Aktietorget. Det är dock inte vanligt att ett bolag som noteras använder sig av sin egen fondkomissionär för noteringsprocessen samt att man har sin egen juristbyrå som juridisk rådgivare. Snacka om att ha allt inhouse.

 

Fakta om noteringen

 

VD:                                                Peter Gönczi

Sista dag att teckna:                8 september 2020

Första dag för handel:             15 september 2020 (beräknat)

Teckningskurs:                         22,1 SEK/aktie

Storlek på erbjudandet:            10,6 Miljoner SEK

Minsta teckningspost:             200 aktier (4.420 kr)

Ankare tecknar:                         52 %

Börs:                                             Spotlight

Listingpartner:                           Sedermera fondkommision

 

Varför notering?

 

Eftersom det inte sker någon emission i samband med noteringen får bolaget inte tillgång till några pengar från noteringen. Det är endast den befintliga aktieägaren Varenne som säljer alla sina aktier. Detta för även med sig att det inte går att teckna via ISK. De flesta andra depå-typer kan man dock använda för att teckna aktier. Enligt bolaget själva är orsaken till noteringen att man i en noterad miljö får en starkare offentlig profil, en större attraktionskraft hos kunder och medarbetare samt att man frå en möjlighet att ge medarbetare möjlighet att ta del av bolagets värdeskapande. Intressanta anledningar som vi håller med om fullt ut även om den sistnämnda får oss att tänka på incitamentsprogram och det är kanske inte alltid förknippat med enbart positivt utfall för övriga aktieägare. Bolaget ser det även som en kvalitetsstämpel och även där håller vi med.

Företaget själva listar 6 huvudsakliga anledningar till varför en investering i Spotlight Group AB är en bra investering:

  1. Stor underliggande marknad
  2. Ökande återkommande intäkter och genomsnittlig tillväxt
  3. Stark affärsmodell och marknadsposition
  4. Potential i underliggande lönsamhet
  5. Goda möjligheter till attraktiv utdelning
  6. Starka och långsiktiga ägare samt erfaren personal

Spotlight tjänar idag pengar och dom har haft en årlig tillväxt på i genomsnitt 10 % per år de senaste fem åren. Det är siffror som är helt okej och normalt skulle dom kanske inte imponera men när vi jämför med andra noteringar är vi inte direkt bortskämda med vinster och organiskt tillväxt redan innan noteringen. Det finns även en utdelningspolicy om att dela ut 50 % av vinsten i framtiden vilket vi ser som förhållandevis sunt.

 

Ankarinvesterare

 

52 % an erbjudandet är som sagt redan taget och givet att noteringen är så pass liten så blir det en försvinnande liten del kvar för allmänheten att ”slåss om”. De ankare som tecknat aktier är Tellus fonder och ett antal privatpersoner med styrelse och ledningen i spetsen.

Lock up

 

Styrelse, ledning och huvudägare som äger ca 75 % av aktierna i bolaget har ett så kallat lock up-avtal där dom förbinder sig att inte sälja några aktier under de första 12 månaderna som aktien handlas offentligt.

 

Tecknar

 

Vi har faktiskt tvekat en stund innan vi kommit till beslutet att teckna och det beror dels på att vi anser att det kan bli svårt med balansgången när hela kedjan för noteringen hålls inhouse. Det blir lite lättare att man uttrycker sig lite mer positivt mm om det är chefens bolag man ska beskriva eller granska. Det är naturligt. Även styrelsesammansättningen är vi en aning tveksamma till. VD sitter även i styrelsen vilket inte är eftersträvansvärt enligt best practice. Att en av styrelseledamöterna har ett förflutet i ett av våra ”hatbolag” Oscar properties övertygar inte heller.

Däremot övertygar det faktum att alla i styrelsen äger aktier i bolaget samt att det verkar vara en ganska kompetent styrelse och det är ändå det viktigaste. Vi kommer tecknar dock mest pga att vi tror att den här lilla IPO:n kommer övertecknas rejält och vi kommer sannolikt avveckla vårt ägande redan första dagen om vi får tilldelning. Vi tecknar en minimipost.

 

Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?

 

Det går att teckna sig via anmälningsblankett hos Sedermera/Nordic Issuing (Spotlights eget bolag) och vi utgår från att bäst chans till tilldelning har man via dem. Det går även att teckna via Nordnet och Avanza och vi gissar att Nordnet ligger lite närmre bolaget då dom gått ut med en del reklam för erbjudandet men det är en gissning.

 

Läs mer  om Spotlight

 

Memorandum

Spotlight IPO (Affärsvärlden)

Teckningsformulär (Sedermera/Nordic Issuing)

Företagspresentation -  Spotlight

 

 

Glöm inte att alla investeringar på börsen är förknippade med risker och IPO-investeringar är inget undantag. Tvärtom.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.