Analys
27 Aug, 2020

Maha Energy rapportkommentar Q2 2020

Rapportkommentar Q2 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat här)

- Rekordproduktion och positivt resultat trots Covid-19
- Bra förutsättningar att rida ut stormen
- Lägre prognoser men fortsatt låg värdering

Rapportkommentar
Rekordproduktion och positivt resultat trots Covid-19. Trots smitta bland anställda och reserestriktioner (vilket inte bara drabbade anställda i Brasilien utan även leverans av utrustning) lyckades Maha under Q2 uppnå en rekordproduktion i kvartalet uppgående till 3 602 bopd (2,739). Av detta producerade fältet som köptes av Dome Energy 144 bopd. Dock halverades nästan oljeintäkterna (-44%) i förhållande till motsvarande kvartal förra året och sjönk till 7,9 MUSD (14,1) till följd av de lägre oljepriserna. Med ett genomsnittligt oljepris i kvartalet om endast 29,3 MUSD (68,9) lyckades Maha ändå uppnå en positiv ”Operating Netback” om 13,8 MUSD per fat. Mahas produktionskostnader steg visserligen något i kvartalet i förhållande till motsvarande kvartal förra året, till följd av att Mahas produktion huvudsakligen transporteras med lastbil och därför utvecklas i förhållande till produktionsvolymen. Däremot sjönk administrations- och andra kostnader kraftigt efter genomförda åtgärder. Det innebar att Maha trots det rekordlåga oljepriset kunde redovisa inte bara ett positivt EBITDA om 3,4 MUSD (9,1) utan även svarta siffror på sista raden. Det är få oljeföretag som har lyckats med det i kvartalet. Effekterna av beslut om minskade capex fick av naturliga skäl inget större genomslag i kvartalet och uppgick till 4,9 MUSD (6,6) och med ett operationellt kassaflöde om 1,3 MUSD minskade kassan med 3,6 MUSD. Den uppgick dock fortfarande till 15,7 MUSD (20,5) vid utgången av kvartalet.  

Bra förutsättningar att rida ut stormen. Maha befinner sig i en avundsvärd situation i förhållande till andra oljebolag i och med att de största investeringarna är gjorda för ett framtida produktionslyft och dessutom har en bra finansiell ställning. Bolaget har även mycket låga produktionskostnader som gör att bolaget för närvarande är kassaflödespositivt vid ett brentpris om 16 MUSD, dvs ett pris som är nästan 50% lägre än det som uppnåddes under Q2 och 65% lägre än dagens. Den brasilianska regeringen överväger dessutom att minska olje- och gasroyalteen från 10% till 5%, vilket skulle få bolagets ”breakeven” att sjunka ytterligare. Den obligation om 300 MSEK som förfaller i mitten av nästa år lär även med dagens oljepriser kunna omsättas utan större problem och samtidigt finansiera den justerade investeringsnivån om 15,5 MUSD för år 2020.Detta är en nivå 25% lägre än den ursprungliga budgeten. Med den kassaflödesprognos vi har för resten av året kommer likvida medel att åter börja stiga och vid årsskiftet uppgå till 28 MUSD.  Däremot finns knappast möjligheter med dagens oljepriser och ovanstående likvida medel möjligheter att investera i den betydande potential som finns i outforskade tillgångar utan kapitaltillskott. Den mer långsiktiga tillväxten blir därför helt beroende av en eventuell återhämtning i oljepriserna.

Lägre prognoser men fortsatt låg värdering. Den genomsnittliga produktionsprognosen för år 2020 uppgår till 4000-5000 bopd och bolaget anger i delårsrapporten att oljeutvinningen återhämtat sig och nu befinner sig på i stort sett samma nivå som före Covid-19. Vi har antagit ett pris som är något lägre än genomsnittet av ovanstående siffror i vår produktionsprognos dvs 4200 bopd. En reviderad investeringsplan gör att vi drar ned förväntningarna för produktionen under år 2021 till 6000 bopd. Vi har i vår prognos antagit att oljepriserna stabiliseras och att genomsnittet för resten av året blir 45 USD/fat. Detta tillsammans gör att vi tvingas till avsevärda omsättnings-och vinstprognoser.  Under hösten kommer dock en avsevärd vinstförbättring ske till följd av inte bra bättre priser men även högre produktion. Maha värderas långt under historiska NAV beräkningar och på ett av oss bedömt EV/EBITDA om 3x baserat på nästa års resultat. Ett listbyte under året skulle kunna förändra värderingen i positiv riktning. 

Kort om Maha Energy
Ordförande: Harald Pousette
VD: Jonas Lindvall
VP & CCO: Ron Panchuk
Lista: Nasdaq First North Growth Market

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenue AB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen. 

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. 

Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vad som framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.