8 Sep, 2020

Notering av LifeClean

LifeClean är ett bolag verksamt inom ytdesinfektion och det är verkligen ett område som ligger rätt i tiden. Vi kan inte låta bli att tänka på hur detta bolag tagits emot av börsen om noteringen varit i mars eller april istället.

Enligt prospektet har bolaget i samråd med ledande forskare tagit fram en patenterad svamp-, spor-, biofilm-, bakterie- och virusdödande ytdesinfektion. Vi har försökt hitta vilka ledande forskare de använt och spåren stannar vid Örebro universitetssjukhus. Det geniala i produkten är att man lyckats binda Klor i Cl02-molekyler och därigenom skapat en effektivare produkt. Detta gör att man kan ha en högre andel vatten i sin produkt vilket i sin tur gör den mer miljövänlig.

Halvårsrapporten för 2020 visar en omsättningökning från 1 MSEK till 25 MSEK jämfört med samma period 2019. Man har vidare vänt en förlust på 5 MSEK till vinst på 6 MSEK. Det ser onekeligen ut som om trenden är stark. Hur mycket av detta som kan härledas till corona är vi osäkra på men corona verkar vara här för att stanna så kanske kommer tillväxten fortsätta. Sannolikt inte i samma takt dock.

 

Fakta om noteringen

 

VD:       Thomas Lööw

Sista dag att teckna:     15 september 2020

Första dag för handel:   1 Oktober 2020 (beräknat)

Teckningskurs:             10,70 SEK/aktie

Storlek på erbjudandet:   39,9 Miljoner SEK

Minsta teckningspost:      520 aktier (5.564 kr)

Ankare tecknar:                 75,5 %

Börs:                               First North

Listingpartner:           Eminova och Nordnet

 

 Varför notering?

 

LifeClean är i en tillväxtfas och för att kunna växa på bästa sätt har  man valt att ta in pengar via en nyemission och notering på First North. Pengarna som tas in i noteringen är avsedda att användas till att skapa en regulatorisk plattform för att möjliggöra försäljning på internationella marknader. Man avser skaffa ett antal godkännanden för den europeiska marknaden samt även registrera bolaget i USA och Storbritannien. 36 % av nettolikviden kommer även gå till forskning och utveckling av produkten.

 

Ankarinvesterare

 

75,5 % av erbjudandet är redan taget av teckningsåtagare men vi ska i ärlighetens namn säga att ingen av dem är några som vi tidigare hört talas om. Det är ett ganska litet erbjudande och då är det naturligt att även åtagarna av den lite mindre sorten.

 

Lock up

 

Det finns avtal om lock-up för en del av storägarnas aktier på 12 månader men det gäller inte för hela innehaven. De nytecknade aktierna är inte låsta i något avtal utan endast de aktier som ägarna ägt sedan tidigare. Det varnas till och med för att denna begränsade lock-up kan leda till att dessa aktier kan komma att bjudas ut till försäljning vilket då kan påverka kursen negativt. Snyggt att man skriver ut detta men lite dåligt att storägare inte vågar låsa in sig mer än de gör.

 

Tecknar

 

Vi väljer att teckna LifeClean då vi tycker att det här är ett bolag som ligger rätt i tiden. Dels handlar väldigt mycket om desinfektion i år men vi tror att vi kommer skaffa oss många nya hygienvanor efter corona och då ligger LifeCleans produkter väldigt bra till. Erbjudandet har dessutom goda chanser att bli övertecknat. Vi tecknar i 2 depåer och sannolikt kommer vi kliva ur förhållandevis snabbt för att låta pengarna gå in i andra intressanta noteringa.

 

Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?

 

Nordnet och Eminova fondkommission ger sannolikt bäst chans till tilldelning men det går även att teckna via Avanza.

 

 

Läs mer om LifeClean

 

LifeClean (affärsvärlden)

LifeClean Investor relations

LifeClean (Analyst group)

 


Glöm inte att alla investeringar på börsen är förknippade med risker och IPO-investeringar är inget undantag. Tvärtom.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.