Stockholm 11:00
0,00% Idag
-7,03% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-08-26 08:31:35

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NED EFTER ESKALATION I HANDELSKONFLIKTSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda veckan på minus. New York-börserna föll brant på fredagen och de asiatiska börserna tog efter utvecklingen på måndagen sedan Kina aviserat om nya tullar på amerikanska varor. Beskedet fick president Donald Trump att i sin tur skruva upp tariffer och beordra amerikanska bolag att dra sig ur Kina.

Omkring klockan 8.20 var terminerna för DAX i Frankfurt ned 0,9 procent och CAC40 i Paris ned 0,7 procent. Förhandeln hos IG i Stockholm indikerade för en nedgång om 0,9 procent.

Som en motattack mot Kinas nya tullar meddelade Donald Trump att importtullarna på kinesiska varor för totalt 550 miljarder ska höjas med 5 procentenheter i två steg.

I samband med G7-mötet på söndagsmorgonen hävdade dock Donald Trump att USA kommer bra överens med Kina. Och han sade att han "har andra tankar om allting" som svar på en fråga om han ångrade sin upptrappning av handelskriget, ett uttalande som Vita huset senare lindrade.

Kinas vice premiärminister Liu He sade på måndagen att Kina är villiga att lösa handelskonflikten med USA genom "lugna" förhandlingar, och att han resolut motsatte sig eskaleringen i konflikten.

Nyhetsflödet på måndagsmorgonen har varit relativt tunt, men under veckan trappas rapportflödet upp med siffror från bland annat SAS, Lundbergs, Balco och Sensys Gatso. Måndagen bjuder även på tyska IFO-index för augusti. Indexet, som speglar näringslivsklimatet i euroområdets största ekonomi, har sjunkit stadigt sedan förra sommaren och noterade överraskande låga 95,7 i juli och väntas fortsätta ned i augusti enligt Reuters prognosenkät.

Maha Energy redovisade ett nettoresultat för det andra kvartalet 2019 på 6,2 miljoner dollar (1,9) under morgonen. Ebitda-resultatet ökade från 4,0 till 9,2 miljarder kronor. I fredags sänkte Maha Energy sin produktionsprognos för 2019 och vd Jonas Lindvall uttryckte sin frustration över att förseningar kring normala regulatoriska godkännanden låg bakom prognossänkningen.

På fredagen meddelade rymdteknologibolaget Gomspace att dotterbolaget i Luxemburg har tecknat ett avtal med Europeiska rymdorganisationen (ESA). Avtalet är värt drygt 15 miljoner kronor.

Danske Bank återupptar bevakningen av specialistläkemedelsbolaget Sobi på måndagen och sätter rekommendationen till sälj. Riktkurs är 151 kronor, att ställa mot aktiens stängningskurs på fredagen strax under 169 kronor.

Ica har fått en sänkt rekommendation från Kepler Cheuvreux, till minska från behåll. Riktkursen höjdes samtidigt till 415 från 345 kronor. Icas aktie stängde i fredags på kursnivån 482:80 kronor.

Kurstappet i Securitas är överdrivet och det är läge att plocka upp aktien, det menar Dagens Industri som rekommenderar köp av aktien. Samtidigt råder Börsveckan köp av skogsbolaget SCA, finländska massa- och papperskoncernen UPM-Kymmene, it-företaget Dist IT och omsorgsbolaget Ambea. För massatillverkaren Rottneros och omsorgsbolaget Humana blir rådet avvakta.

Priset på olja handlades ned i samband med den eskalerande handelskonflikten och sänkta tilltron till den globala ekonomiska tillväxten.