Stockholm 10:01
-2,95% Idag
-5,69% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-09-11 10:00:48

BÖRSEN: AVTAGANDE BANKRALLY, VERKSTAD I TOPP, OMXS30 +0,6%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens onsdagshandel inleddes med en positiv rörelse efter en relativt nyhetsfattig morgon, efter att amerikanska index stängt kring noll på tisdagskvällen och asiatiska börser handlats oregelbundet under morgonen.

Utvecklingen på de ledande Europabörserna liknade den i Stockholm. Londonbörsens FTSE 100 steg 0,6 procent och tyska DAX 0,8 procent medan OMXS30 steg 0,6 procent till nivån 1.635 med aktier för 3 miljarder kronor i omsättning vid klockan 10.

Det senaste kring den hårdbevakade handelskonflikten är kinesiska finansdepartementets besked om att majs, sojabönor och fläsk inte finns med på listan över de första undantagen från tullar på amerikansk import.

Fordons- och verkstadsaktier steg till toppen av storbolagsindexet i Stockholm. Hexagon handlades upp över 3 procent, Autoliv var upp 2,7 procent och Volvo 1,7 procent. Här fanns även Sandvik, 1,9 procent upp och SSAB med ett lyft på 2,2 procent.

Swedbank steg 0,6 procent i ett något avtagande bankrally där även Handelsbanken och Nordea fortsatte lätt uppåt medan SEB handlades ned 0,3 procent.

På tisdagen föll Swedbank tillbaka i den negativa nyhetsrapporteringen om penningtvätt, med avslöjanden i DI och SvD om att en intern rapport ska ha mörkats för Finansinspektionen (FI) genom att den tidigare ledningen ägnat sig åt manipulation av interna dokument. Enligt SvD:s uppgiftslämnare är Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten (EBM), i det här läget inte övertygad om äktheten i de så kallade Grimstad-rapporterna som lämnats till EBM och FI.

I nyhetsflödet har spanska Inditex, som är en av H&M:s konkurrenter med klädkedjan Zara, redovisat både resultat och omsättning i linje med förväntningarna. Noterbart är att försäljningsökningen avskalad för valutaeffekter steg 7 procent, jämfört med H&M:s 5 procent. H&M backade 0,2 procent, samtidigt som Inditex handlades ned 1,4 procent på rapporten.

Jämte H&M var defensiva aktier i bottenskiktet. Telia var 0,6 procent ned och Tele2 var minus 0,4 procent.

Astra Zeneca steg 0,9 procent efter att Citi höjt aktiens riktkurs med 43 procent till 100 pund, från tidigare 70 pund, enligt Bloomberg. Den nya riktkursen motsvarar nästan 1.200 kronor för den Stockholmsnoterade aktien, att jämföra med kursen 838 kronor i onsdagens öppning.

Parallellt rekommendationspåverkad steg Thule efter att Pareto Securities har höjt aktien till köp från behåll. Riktkursen 220 kronor kvarstår. Aktien handlades kring kursnivån 201 kronor, 5,3 procent upp.

DNB Markets har inlett bevakning av MTG-avknoppade streamingbolaget Nent med en köprekommendation och riktkursen 280 kronor, enligt en analys. Aktien steg 0,7 procent.

På råvarumarknaden fortsatte oljepriserna upp omkring 1 procent, med stöd av amerikansk lagerstatistik som redovisade större minskningar än väntat. Samtidigt öppnar USA:s president Donald Trumps oväntade avskedande av nationelle säkerhetsrådgivaren och Iran-höken John Bolton för att sanktionerna mot Irans oljehandel kan lättas, enligt ANZ-analytiker i ett marknadsbrev från Platts.

Bild: OMXS30 vid 10-tiden onsdagen den 11 september

image

Bildkälla: Infront