Stockholm 17:30
+1,22% Idag
+18,79% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-02-22 10:22:54

BÖRSEN: STIGER MED REKYLERANDE SWEDBANK, OMXS30 +0,9%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen har inlett fredagen med en tydlig uppgång där Swedbank har rekylerat upp efter den omfattande kursslakten tidigare i veckan. Håller nuvarande indexnivå i sig kan Stockholmsbörsen lägga ännu en uppgångsvecka till handlingarna.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 10.15 upp 0,9 procent till 1.586. Aktier för 3,7 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. De ledande europeiska börserna var upp runt 0,3 procent.

Bland storbolagen på OMXS30-indexet tog Swedbank täten i en rekyl upp efter de senaste två dagarnas kraftiga nedgångar. Under torsdagen rapporterades ett antal aktieköp från personer i insynsposition i banken. Akten steg 3,8 procent i förmiddagshandeln.

Bakom banken placerade sig SSAB med en uppgång på 2,5 procent. Stålproducenten har utvecklats starkt de senaste dagarna och är med dagens uppgång upp drygt 8 procent för veckan. Även gruvbolaget Boliden fortsatte upp för tredje dagen i rad i spåren av de för året stigande priserna på koppar och zink som är gruvbolagets två största produkter.

I motsatt ände av indexet återfanns Swedish Match och Assa Abloy och som båda backade runt 0,3 procent.

Strålknivstillverkaren Elekta rapporterade en ebita-marginal som var 15,2 procent, ned från 19,4 procent motsvarande period förgående år och att ställa mot snittestimatet om 19,5 procent. Carniegie skriver i en kommentar att de räknar med att många analytiker kommer att sänka sina lönsamhetsestimat för Elekta. Aktien rasade 9 procent.

Gruvbolaget Lucara Diamond rapporterade intäkter och resultat som understeg analytikernas förväntningar till följd av lägre snittpris per såld carat rådiamanter än väntat. En negativ kursreaktion väntar, enligt Kepler Cheuvreux. Aktien föll nära 12 procent.

Bättre mottagande på sin rapport fick NCAB, som säljer mönsterkort och som sedan våren 2018 är noterad på Stockholmsbörsen. Aktien rusade över 16 procent efter att bolaget redovisat ett kraftigt ökat resultat för det fjärde kvartalet.

På vinnarlistan bland rapportbolagen fanns även Björn Borg var aktie steg närmare 10 procent. Klädbolaget redovisade en ökad vinst för det fjärde kvartalet, samtidigt uppdaterar bolaget de finansiella målen där omsättningen ska öka med 5 procent per år med en rörelsemarginal på minst 10 procent.

E-handelsbolaget Sportamore backade runt 10 procent i spåren av rapporten för det fjärde kvartalet. Omsättningstillväxten i kvartalet blev 22 procent, men rörelseresultat minskade till 8,8 miljoner kronor (11,4)

Hexatronic, systemleverantör inom fiberoptisk kabel och infrastrukturlösningar för telekomföretag, har tecknat ett avtal med brittiska Cityfibre som bedöms vara värt 500 miljoner kronor. Bolaget kom även med rapport som visade på en tillväxt om 36 procent under fjärde kvartalet. Aktien svarade med en uppgång på 8,7 procent.

Även byggföretaget Skanska steg 1,1 procent efter att ha fyllt på orderboken och tecknat avtal med Stockholms stad om att renovera Kulturhuset och Stadsteatern i Stockholm till ett ordervärde om cirka 550 miljoner kronor.

Fingerprint Cards aktien var upp 1,3 procent. Bolaget meddelade på fredagen att det kommer att lansera bolagets första optiska sensor. Den nya sensorn kan placera mellan batteriet och själva skärmen vilket ger tillverkare större designfrihet, skriver bolaget.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 fredagen 22/2


image


Källa: Infront