Stockholm 12:58
+0,71% Idag
+12,81% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-07-11 18:05:43

BÖRSEN: SVAG STÄNGNING, H&M-PERSSON KÖPER PÅ, OMXS30 -1,4%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen hade en tung onsdag med ökad spänning mellan USA och Kina i den pågående handelskonflikten. H&M-storägaren Stefan Persson har fyllt på ytterligare i sitt innehav i klädjätten.

OMXS30-indexet stängde med en nedgång på 1,4 procent till nivån 1.526 och aktier för cirka 7,9 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under onsdagen.

Handelsoron intensifierades efter att USA:s Presidentadministrationen presenterat en lista på varor värda 200 miljarder dollar under natten till onsdagen, som landet nu hotar med att införa importtullar från Kina på med 10 procent. Något som enligt Kina är ett hot mot hela WTO-systemet.

Eftersom Kina inte importerar tillräckligt mycket från USA för att kunna svara på de nya tullarna med likvärdiga motåtgärder övervägs det i stället andra sätt att bemöta USA, uppgav kinesiska företrädare med insyn i planerna till Wall Street Journal.

Handelskrigsorons påverkan syntes bland de indextunga bolagen som påverkats av fallande råvarupriser på OMXS30 som Boliden och SSAB som båda tappade kring 5 procent.

Vidare var exportbolag inom verkstad som SKF och Atlas Copco ned mellan 2 och 3 procent.

H&M-storägaren och styrelseordföranden Stefan Persson har gjort ännu en påfyllning i sitt innehav i klädjätten. Mellan fredagen och tisdagen har han köpt 3,4 miljoner aktier, motsvarande ett värde om cirka 480 miljoner kronor. Han har tidigare efter kvartalsrapporten i juni flaggat för köp av 13,25 miljoner aktier för knappt 2 miljarder kronor. Stefan Persson & familj äger cirka 46 procent av kapitalet, och knappa 74 procent av rösterna i H&M. Aktien sjönk dock 1,9 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo ökade sitt ebitda-resultat till 50,6 miljoner kronor under andra kvartalet, från 15 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Nettoomsättningen för Zubsolv i USA ökade med 30 procent i lokal valuta. Orexo tog ett glädjeskutt och steg 23 procent.

Tummen ned gjorde marknaden däremot för cykelhjälmtillverkaren Hövding, som gör en nyemission på 74 miljoner kronor där pengarna enligt bolaget ska användas till en internationell marknadssatsning. Hövding justerade även sitt marginalmål, från tidigare sikte på 20 procent år 2020 till att jobba mot positiv marginal 2020. Aktien sjönk 10 procent.

Bland rapporterande bolag hittades Com Hem ned drygt 1 procent medan fastighetsbolaget Kungsleden lyfte 3 procent.


Graf:


image


Källa: Infront