Stockholm 10:32
+0,00% Idag
+18,63% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-05-31 10:52:32

BÖRSEN: PRESS PÅ VERKSTAD, BANKER UPP, OMXS30 -0,2%STOCKHOLM (Direkt) Efter en krampaktig inledning med en mindre uppgång vände börsen åter på minus för att sedan hovra strax under nollstrecket. Verkstadssektorn tyngde med SKF i täten medan bankerna höll emot och steg.

Vid 10.45-tiden var OMXS30-index ned med 0,2 procent till 1.560. Aktier till ett värde av 3,7 miljarder kronor hade då omsatts.

På de ledande börserna i Europa var det svagt uppåt i London och Paris medan det i Frankfurt var svagt ned. Banker steg generellt ute i Europa, så även i Italien där bankindex var upp med 0,9 procent.

I Stockholm pressades verkstadssektorn. SKF fick sänkt rekommendation av Bank of America/Merrill Lynch till behåll från tidigare köp. Aktien fortsatte ned med 2,2 procent efter gårdagens uppgifter om minskad produktionstakt.

Rädslan på marknaden för en allmän inbromsning bland verkstadssektorn smittade av sig. Sandvik sjönk med 2,1 procent och Volvo tappade 1,6 procent.

De svenska storbankerna steg med stöd av uppgångar för banker i övriga Europa. Swedbank steg mest med 1,5 procent.

Bland vinnarna i large cap-index fanns Hexagon som enligt uppgifter i Dagens Industri är på väg till OMXS30. Aktien fick även höjd rekommendation av SEB Equities. Aktien steg med 2,2 procent.

Uppåt var det även för Billerud Korsnäs. Förpackningstillverkaren har till Bloomberg News sagt att bolaget inte nått pristaket och är optimistiskt kring produktionen framöver enligt dess vd Petra Einarsson. Aktien steg med 2,5 procent.

Det var i övrigt positiva tongångar kring råvarubolagen. Metallpriserna var upp överlag och oljepriset vände upp under gårdagen för att under onsdagen vidhålla merparten av uppgången. Gruvbolaget Boliden steg med 1,6 procent och Lundin Petroleum var upp med 1,3 procent.

Rejält uppåt var det för Consilium som steg med nära 20 procent. Dagens Industri uppmärksammar bolaget och anser att dess låga värdering kombinerat med hög finansiell och hygglig och operationell hävstång ger stor kurspotential för brandsäkerhetsbolagets aktie. Bolaget kan även vara en möjlig måltavla för riskkapitalbolag.

En av förlorarna var bostadsutvecklaren Tobin Properties, listad på First North, som föll på ny vinstvarning.

Africa Resources, som ska leta efter diamanter i Afrika, föll till 6 kronor på sin första handelsdag på NGM Nordic MTF. Teckningskursen var 9 kronor.


Graf: Storbolagsindexet OMXS30 måndagen den 28 maj

image

Källa: Infront