Stockholm 17:30
-0,04% Today
+1,45% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2017-12-04 08:52:02

BÖRSEN: TERMINER PEKAR UPP EFTER FREDAGENS ORO, H&M SÄNKS IGENSTOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckan klart högre. De större Europabörserna likaså. H&M har fått ännu en sänkning av en investmentbank, denna gång Goldman Sachs som sänker till sälj.

De asiatiska handelsplatserna uppvisar en blandad utveckling på måndagsmorgonen, men där Tokyo tappade en del.

Wall Street hade en orolig fredag men stängde något lägre efter att ha varit ned betydligt vid svensk stängning.

Börserna i Europa backade skarpt strax före fredagsstängningen på rapporter om att förre amerikanske nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn var villig att vittna mot president Donald Trump som skulle ha instruerat honom att ta kontakt med företrädare för Ryssland.

Men den amerikanska senaten har gett grönt ljus åt en skattereform som bland annat sänker bolagsskatten till 20 procent från och med 2019.

"Efter fredagens börsnedgångar med brott under 1.600-nivån för OMXS30 har riskaptiten återvänt. Ett slutgiltigt godkännande av amerikanska skattereformen har gett stöd till optimism samtidigt som marknaden är översålt i det korta perspektivet", skriver IG Markets i sitt morgonbrev.

Spot-priset på Nordsjöoljan handlas något lägre till runt 63:40 dollar medan ädelmetallerna backar på ökad riskaptit. Basmetallerna är blandade.

Vid 8.30-tiden var terminerna för de större Europabörserna upp mellan 0,8-1,5 procent. Minst upp var London medan Frankfurt var upp mest. IG:s förhandel indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna 0,8 procent upp.

På börsnyhetsfronten märks:

* Intrum köper det italienska företaget CAF. Den totala köpeskillingen för bolagsförvärvet och skuldportföljen är cirka 200 miljoner euro.

* Catena Media köper alla affiliate-relaterade tillgångar i Baybets. Köpeskillingen uppgår initialt till 26,5 miljoner euro tillsammans med tilläggsköpeskillingar på högst 63,5 miljoner.

* Kommunikationsutrustningsbolaget Invisio har fått en order på cirka 20 miljoner kronor avseende leveranser till en ny amerikansk försvarskund.

* Det blir inget siffersatt vinsttak i vården enligt sjukvårdsminister Annika Strandhäll. Det kan innebära påverkan på välfärdbolagen.

På rekommendationsfronten:


* Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för H&M till sälj från neutral. Riktkursen har också sänkts, från 220 till 177 kronor.

* RBC sänker riktkursen för H&M till 225 kronor från 240. Rekommendationen outperform upprepas dock.

* Teckna Flexqube och köp Bure, men avvakta Alltel, Ratos, Recipharm och Insplanet. Det skriver Börsveckan i sitt senaste nummer.

* Fastighetsbolaget Catena gynnas av en ökad e-handel och aktien är köpvärd på ett års sikt, skriver Dagens Industri

Makroagendan i urval:

- SCB: fordonsstatistik november kl 9.30

- Tyskland: VDMA maskinorder oktober kl 10.00

- EMU: PPI oktober kl 11.00

- USA: industriorder oktober kl 16.00