Stockholm 12:02
0,00% Idag
+18,67% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2021-05-10 08:38:27

BÖRSEN: VÄNTAS STARTA VECKAN PÅ PLUSSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda måndagens handel uppåt.

Vid klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning på plus 0,3 procent för OMXS30. De europeiska terminerna var vid samma tidpunkt upp 0,2-0,3 procent.

USA-börserna steg i fredags trots att den amerikanska jobbrapporten för april visat betydligt svagare sysselsättning än väntat. Dow Jones industriindex och S&P 500 stängde båda 0,7 procent upp och Nasdaqs kompositindex med plus 0,9 procent.

Asienbörserna visade övervägande uppgångar på måndagen efter förhoppningar om att räntorna kommer att förbli låga i avsaknad av något överhängande inflationshot. Samtidigt steg oljepriserna något efter att en oljeledning som transporterar bränsle till den amerikanska östkusten stängdes under helgen sedan bolaget som står för driften utsatts för en cyberattack.

Det tyska lastbilsbolaget Traton, som är noterat på Stockholmsbörsen och där Scania ingår, redovisar försäljning och resultat för årets första kvartal som ligger i linje med de tidigare angivna preliminära siffrorna. Samtidigt upprepar Traton sina prognoser för helåret.

På rekommendationsfronten höjer Danske Bank Markets Boozt till köp från behåll. Riktkursen dras upp till 240 från 230 kronor. DI sätter köpstämpel på Proact. Börsveckan rekommenderar Dometic, Instalco och SBB i veckans utgåva, men tar hem vinsten i Mips och avvaktar med Infrea, Railcare och Alcadon.

Swedish Match meddelar att det lanserar Volt, ett nytt varumärke inom kategorin nikotinportioner för den svenska marknaden. I samband med Swedish Match delårsrapport i slutet av april uppgav bolagets vd Lars Dahlgren för Nyhetsbyrån Direkt att en ny "produktfamilj" inom nikotinportioner inom kort skulle lanseras i Sverige.

Teknikföretaget Mycronic handelsstoppades på börsen i fredags eftermiddag. Nasdaq Stockholm hänvisade till icke offentliggjord insiderinformation och Mycronic uppgav att det avsåg återkomma så snart som möjligt med information.

First North-listade Arocell lägger bud på Spotlight-listade IDL Biotech. Erbjudandet värderar varje aktie i IDL till cirka 3:75 kronor och samtliga aktier i IDL till cirka 237 miljoner kronor.

Addvise har tecknat ett avsiktsavtal om att köpa aktierna i Graham Medical Technologies för 5,8 miljoner dollar, uppdelat på en initial del om 4 miljoner dollar samt två möjliga tilläggsbetalningar om maximalt 0,9 miljoner dollar vardera.

Alfa Laval förvärvar Stormgeo från EQT för cirka 3,7 miljarder kronor.

Ica meddelar sin aprilförsäljning i april klockan 8.45.

På måndagens makroagenda finns under förmiddagen protokollet från Riksbanksdirektionens senaste policymöte. I eftermiddag väntas USA-statistik i form av hushållens inflationsförväntningar.