Stockholm 17:30
0,00% Idag
+11,62% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2020-11-20 16:20:33

RÄNTOR/VALUTOR: SVAGARE DOLLAR, RÄNTOR NEDSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn handlades svagare under fredagen, även om större delen av rörelsen kom under torsdagskvällen.

Amerikanske finansministern Steven Mnuchin sade att han vill se ett slut på delar av Feds pandemiutlåning.

"Det skapar en risk för investerare att stöd rycks undan för den amerikanska realekonomin medan restriktioner på social rörlighet förstör aktiviteten på nytt", skrev Stephen Innes på Axicorp i ett marknadsbrev enligt Dow Jones.

Mnuchins kommentarer syftade i huvudsak till att återföra medel på omkring 455 miljarder dollar från Fed.

Fed svarade snabbt att de önskar ha kvar möjligheten att utnyttja hela utbudet av nödfaciliteterna som etablerats under pandemin och att de är viktiga ur ett säkerhetsperspektiv.

I en intervju med CNBC på fredagen sade Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, att pandemilånen varit en god hjälp under viruskrisen och att han är besviken över att det inte får fortsätta.

Charles Evans sade att ekonomin visserligen arbetar sig igenom viruset, men riskerna ökar och han oroas av det ökade antalet smittade. Och givet riskerna vore det bra med stöd "från alla håll".

Fed erbjuder för närvarande "enormt stöd" men mer kan göras för att förbättra QE-programmet. Ett exempel kan vara att förlänga löptiderna i tillgångsköpen, och Fed kan också öka storleken på sin balansräkning snabbare om det skulle behövas.

Evans sade vidare att Fed nu blickar fram mot våren för att se hur utvecklingen fortsätter. Han anser att Fed befinner sig på en "ganska bra plats" inför skiftet i vita huset och den eventuella utrullningen av ett vaccin.

Till samma tv-kanal sade finansministern Steven Mnuchin att det var kongressens avsikt från början att lånefaciliteten skulle avslutas vid årsskiftet och han noterade att Fed endast har 25 miljarder dollar utlånat av en total ram på 450 miljarder.

Han påpekade också att Fed hela tiden har sagt att det är verktyg för nödlägen, och när nödläget är över kommer de att läggas undan.

"Vi har mycket krut kvar", sade finansministern och framhöll att marknaden kan känna sig trygg med att det ännu finns mycket utlåningskapacitet.

Den segdragna processen med stimulansförhandlingar i den amerikanska kongressen åter i fokus på torsdagen efter beskedet att ledarna för Republikanerna och Demokraterna i senaten har gått med på att återuppta förhandlingar om ett nytt stimulanspaket.

Det har gått flera månader sedan kongressen godkände ett nytt stimulanspaket för att kämpa mot konsekvenserna av covid-19. Demokraterna har föreslagit ett paket om 2.200 miljarder dollar, men majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell menar att han inte tänker godkänna ett paket över 500 miljarder.

Vid svensk stängning var dollarn svagare gentemot både dollarn och yenen.

Amerikanska tioåringen sjönk 2 punkter till 0,84 procent.

Även denna vecka präglades av positiva vaccinnyheter. I början av veckan meddelade Moderna att deras vaccin nådde samma effektivitetsnivåer som Pfizer/Biontench.

I veckan publicerades också data från Oxforduniversitetet som bekräftade att det vaccin som universitetet utvecklar tillsammans med Astra Zeneca producerat starka immunreaktioner i äldre vuxna i en tidig studie.

Det skriver Bloomberg News om resultaten, som på torsdagen publiceras i tidskriften The Lancet.

I fas 2-studien visades att vaccinet tolereras bättre av äldre personer och att det producerar en liknande immunrespons i äldre och yngre vuxna.

Fortfarande återstår att de om vaccinet från Astra Zeneca och Oxford kan nå samma effektivitetsnivåer som de från Pfizer/Biontech och Moderna.

Samtidigt varnade beslutsfattare i flera länder för att det är alldeles för tidigt att ta ut en seger. Det kommer ta tid innan en tillräckligt stor andel av befolkningen är vaccinerad och vintern väntas bli tuff. Ögonen riktas därför mot centralbanker och politiker för att se hur de reagerar på de ekonomiska följderna av den nya vågen av nedstängningar.