Stockholm 17:30
-0,92% Idag
+18,67% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-08-29 08:25:46

BÖRSEN: TERMINER SVAGT NED, EN MÄNGD SMÅBOLAGSRAPPORTERSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda torsdagen med handel nära nollstrecket. En rad mindre bolag har rapporterat inför öppning, Swedbank har utsett ny vd och Immunicum har redovisat positiva studieresultat.

Terminerna för de ledande europeiska handelsplatserna var ned mellan 0,1 och 0,3 procent, vid 8.15-tiden.

USA-börserna stängde upp 0,4 till 1,0 procent på onsdagen då bristen på nyheter i handelskonflikten mellan USA och Kina tolkades positivt. USA-terminerna var svagt ned på torsdagsmorgonen medan de asiatiska börserna handlades nära nollstrecket.


Börsnyheter:


* Efter onsdagens stängning meddelades det att Swedbanks styrelse har utsett Jens Henriksson, i dagsläget toppchef på storägaren Folksam, till ny vd.


* Forskningsbolaget Immunicum redovisar positiva studieresultat för Mereca-studien i fas 2 med läkemedelskandidaten ilixadencel tillsammans med Sutent i patienter med spridd njurcancer.


* Investoranknutna EQT kommer att börja förbereda processen för en börsnotering i Stockholm under kommande vecka. Enligt nyhetsbyrån kan noteringen äga rum någon gång "under de kommande veckorna" och värderingen kan enligt uppgifterna ligga på drygt 40 miljarder svenska kronor.


* Utbildningsföretaget Academedia redovisar ett resultat efter skatt på 148 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 (111). Rörelseresultatökningen var inte så hög som väntat i Bloomberg News enkät men föreslagen utdelning om 1:25 kronor per aktie var däremot något högre än snittestimatet på 1:08 kronor.


* Gamingbolaget Gold Town Games, som handlas på Nordic MTF, har redovisat en omsättningsminskning och förlustökning. Även First North-bolaget Lightlab har rapporterat en förlustökning för det andra kvartalet. Informationstjänsteföretaget Karnov har rapporterat en nettoförlustökning men ett stärkt justerat ebitda-resultat. Medicinteknikbolaget Irras rörelseförlust ökade i det andra kvartalet till -40,7 miljoner kronor (-32,1). Bland annat har även Paxman, Sivers och Ellen rapporterat inför öppning.


* Nischbanken Resurs blir Svensk Handels nya samarbetspartner avseende arbetsgivarorganisationens medlemserbjudande inom betallösningar för butik, e-handel och omni-handel.


* Den aktieförsäljning som Limes storägare Monterro aviserade efter börsstängning på onsdagen skedde till priset om 110 kronor per aktie, en rabatt på 6,3 procent mot onsdagens stängningskurs på 117:40 kronor.Analyser:


* JP Morgan har sänkt Nordea till neutral från övervikt samt upprepat neutral för SEB. Swedbank och SHB får båda fortsatt rekommendationen undervikt. Inom nordisk banksektor höjs samtidigt DNB till köp medan Danske sänks till neutral.


* Köp Stockmann och Adapteo, men vänta med Garo och Boliden råder Affärsvärlden läsarna i sin senaste utgåva.


* Aktiespararen rekommenderar köp av Bravida, Traton, GHP och Alfa Laval. Feelgood får en säljstämpel.Makro:


* Torsdagens svenska makroagenda domineras av konjunkturbarometern från KI på morgonen. I Europa kommer konjunkturbarometern för EMU och preliminär tysk KPI för augusti. I eftermiddag kommer den andra beräkningen av amerikansk BNP för andra kvartalet.