Stockholm 17:30
-0,08% Idag
+19,94% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-04-11 10:19:52

BÖRSEN: LINDAB LYFTER PÅ PREL-SIFFROR, REKAR SLÅR, OMXS30 -0,3%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har inlett torsdagen med ett smärre indextapp, på marginalen tyngt av ett par avskilda utdelningar. Inför rapportperioden har bolagsnyhetsflödet varit tunt, exklusive en omvänd vinstvarning som fick Lindab att klättra. Flera rekommendationsändringar har samtidigt gett utslag i enskilda aktiekurser.

Vid 10.10-tiden var OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 1.624. Aktier om drygt 2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa var samtidigt tyska DAX ned 0,4 procent medan franska CAC40 var oförändrat.

På marginalen tyngdes det svenska storbolagsindexet av att utdelningar avskilts i Telia och Electrolux.

I gruvsektorn var Boliden ned knappa 2 procent. Goldman Sachs har sänkt aktien till sälj från neutral men utanför indexet höjt Lundin Mining till köp från neutral. Den gruvaktien fördes upp drygt 2 procent.

I analysflödet har Danske i en sektoranalys sänkt SKF till sälj från behåll. Aktien backade 0,5 procent. I sektorn har Danske också bytt fot angående Trelleborg och sänkt aktien till sälj från köp. Aktien sjönk drygt 3 procent.

SEB har dragits ned till minska från behåll av Kepler Cheuvreux och aktien tappade runt 1 procent. Investmentbanken bedömer att det finns en signifikant risk för penningtvättsfall inom SEB:s baltiska verksamhet eftersom SEB, likt Swedbank, har en universalbank i regionen. Övriga storbanker var från 0,1 procent ned till 0,5 procent upp.

SEB, som är näst största bank i Baltikum efter Swedbank, har inte sett några tecken på att banken skulle ha utnyttjats för systematisk penningtvätt, säger vd:n Johan Torgeby till DI.

Storbolagsindexet stöttades av att Getinge fortsatte upp drygt 2 procent medan Hexagon steg 0,4 procent.

Lindab ökade 10 procent. Byggkomponentbolaget släppte på onsdagskvällen, inför rapporten den 8 maj, preliminära siffror över omsättning och rörelseresultat. Omsättningen om 2,3 miljarder kronor var 8 procent högre än under fjolårets första kvartal. Enligt de preliminära siffrorna så mer än dubblades rörelseresultatet till 185 miljoner kronor (71).

Dansk-svenska Karnov, verksamt inom juridiska informationstjänster, gör på torsdagen sin första dag på Stockholmsbörsen efter ett övertecknat introduktionserbjudande. Priset i teckningserbjudandet var 43 kronor per aktie, motsvarande ett börsvärde på 4,2 miljarder kronor. Aktien handlades på torsdagsförmiddagen kring 44 kronor.

I fastighetssektorn har Kepler Cheuvreux sänkt både Nyfosa och Diös till behåll från köp. Aktierna backade båda drygt 1 procent.

Nordea har sänkt fönstertillverkaren Inwido till behåll från köp. Aktien var dock oförändrad.

Calliditas ökade nära 7 procent, efter att ha gått starkt även på onsdagen, utan synbara nyheter.

Under förmiddagen har SCB publicerat KPI för mars som var i linje med Infront Datas prognossammanställning. Kronan uppvisade en begränsad nettorörelse.

USA-terminerna var svagt ned på torsdagsförmiddagen. USA-börserna stängde med en positiv ton på onsdagen medan de kinesiska börserna backade under torsdagen tyngt av förväntningar om att myndigheterna planerar att strama åt möjligheterna att låna för att spekulera i aktiemarknaden.Diagram: intradagutveckling OMXS30


image


Källa: Infront