Stockholm 17:30
-0,11% Idag
+2,98% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-07 17:47:46

BÖRSEN: OREGELBUNDET MED ENA ÖGAT MOT HANDELSKRIG, OMSX30 +0,3%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen handlades oregelbundet på onsdagen men slutade en bit över nollstrecket. De större marknaderna i Europa slutade också upp med Frankfurt som vinnare. Svenska bankaktier hade en positiv utveckling.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var upp med 0,3 procent till nivån 1.564. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 18 miljarder kronor.

President Donald Trumps främste ekonomiske rådgivare Gary Cohn, som varit kritisk mot att införa stål- och aluminiumtullar, beslutade att avgå. Farhågorna ökade då för att det protektionistiska lägret inom Trump-administration skulle växa sig starkare. Huruvida tullförslagen är ett förhandlingstaktiskt utspel eller faktiska policy-förslag återstår emellertid att se.

Vidare på handelskonfliktfronten antog EU-kommissionen under onsdagen en motåtgärdslista på amerikanska produkter som får strafftullar på sig som repressalie i fall USA gör verklighet av sina tullförslag.

I botten av storbolagsindex återfanns Skanska, Atlas Copco, ABB och Volvo med nedgångar på runt 1 procent.

Överlägset bäst gick det för SSAB som steg över 5 procent i kölvattnet kring amerikanska ståltullars vara eller inte vara.

På bankfronten höjde Deutsche Bank sin rekommendation för Nordea till köp och aktien avancerade 1,6 procent. Deutsche lyfte även upp Swedbank till behåll. Swedbank steg 1 procent. Dock inledde Bank of America Merrill Lynch bevakning av de svenska storbankerna med underperform, förutom SEB som fick neutralt råd. SEB var upp över 1 procent medan SHB handlades 1,6 procent högre.

Husqvarna tappade över 3 procent. SEB, som sänkt sin rekommendation för trädgårdsbolaget till behåll, tror att det kalla vädret i Europa kan leda till en besvikelse i fråga om försäljningsvolymer i det första kvartalet som är en viktig införsäljningsperiod för Husqvarna.

"Återförsäljarna behöver fylla på sina lager tidigt på säsongen oavsett väder. Men om säsongen kommer i gång senare på grund av vädret, kan det vara så att en del handlare lägger sin order i början av april i stället för i slutet på mars - det kan ge en förskjutning av försäljningen från en månad till en annan", sade Tobias Norrby, Husqvarnas ir-chef, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt apropå SEB:s farhågor om vädereffekter.

Den amerikanska mäklarfirman William O'Neill inledde bevakning av Oriflame med en köprekommendation och kosmetikaaktien var upp 1,5 procent.

Även Clas Ohlson avancerade, upp hela 9 procent, sedan Nordea höjt rekommendation för prylkedjan till behåll.

Dagens Industri har gjort en djupdykning i gamingsektorn och bland annat konstaterat att THQ Nordic ser "väldigt billig ut". Spelaktien steg mer än 5 procent.

SAS backade knappt 1 procent efter trafiksiffror medan Karo Pharma lyfte närmare 6 procent sedan storägaren och ordföranden Anders Lönner fortsatt att köpa aktier i specialistläkemedelsbolaget.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index på onsdagen.


imageKälla: Infront.