Stockholm 17:30
0,00% Idag
-21,51% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2022-11-24 10:30:48

RÄNTOR/VALUTOR: SMÅ RÖRELSER EFTER VÄNTAT BESKED FRÅN RBSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor och kronan rör sig marginellt efter att Riksbanken meddelat att styrräntan höjs med väntade 75 punkter till 2,50 procent och att styrräntan nu väntas ligga "strax under" 3 procent i början på nästa år.

Vid 10.15-tiden är den svenska tvåårsräntan 7 punkter ned till 2,33 procent och tioåringen 9 punkter lägre till 1,79 procent. Större delen av nedgången kom dock redan före räntebeskedet. De tyska räntorna är 7-9 punkter lägre än vid svensk stängning i går.

Kronan är 2 öre svagare mot euron och 4 öre starkare mot en generellt svagare dollar.

En stor majoritet i Infronts enkät spådde just en höjning med 75 punkter till 2,50 procent, men några hade öppnat för möjligheten av 100 punkter, som vid septembermötet.

Riksbanken konstaterar att inflationen fortfarande är alldeles för hög och varnar för en fortsatt stor risk för att dagens höga inflation biter sig fast. Den höga inflationen urholkar mångas köpkraft och gör det svårare för hushåll och företag att planera sin ekonomi.

"Inflationsutvecklingen är fortsatt svår att bedöma och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet inom rimlig tid", skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

Nordeas Susanne Spector skrev i en snabbkommentar till beskedet att det första intrycket var hökaktigt och hon pekar på att det inte finns någon räntesänkning i räntebanan som sträcker sig till fjärde kvartalet 2025.

Även Alexandra Stråberg på Länsförsäkringar tyckte att det var lite oväntat att styrräntebanan inte har någon framtida sänkning.

"Den höga inflationen krävde en stor höjning, ett bra beslut tycker jag", skriver Stråberg i en kommentar.

Hon tillägger att Riksbanken nu nöjer sig med att följa med i den globala trenden av räntehöjningar och att "svensk ekonomi kräver varken lösare eller stramare tyglar än omvärlden".

Från arbetsmarknadens parter skiljer sig bedömningen delvis åt kring vad räntehöjningen får för konsekvenser.

LO:s chefekonom Laura Hartman anser att Riksbanken räntehöjning är kontraproduktiv och ökar arbetslösheten snarare än minskar inflationen.

Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten ser beskedet som en tydlig markering att Riksbanken har full fokus på att få ner inflationen.

"Att Riksbanken stampar på bromsen snabbt och kraftigt är inte optimalt och det slår hårt mot både hushåll och företag men att inte pressa tillbaka inflationen till målet är en ännu mindre attraktiv väg framåt", säger Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna, i en kommentar.

Tidigare på torsdagsmorgonen visade statistik att förtroendet i den franska industrin dämpats, då konfidensindikatorn för industrin sjönk till 101 i november från 103 månaden före. Väntat var en mindre nedgång till 102.

Tyska IFO-index steg däremot mer än väntat i november, till 86,3 i november, från 84,5 i oktober. Väntat var en mindre uppgång till 85.

Bedömningen av nuläget sjönk till 93,1, från 94,2, medan förväntningarna steg till 80, från 75,9. Den förra var lite lägre än vänta medan den senare var högra än analytiker räknat med.

På torsdagens agenda står även protokollet från ECB:s policymöte i oktober.

Vid de amerikanska marknadernas stängning på onsdagen stod den tvååriga USA-räntan i 4,51 procent, upp 3 punkter från den svenska stängningsnoteringen, medan tioårsräntan var 2 punkter lägre på 3,70 procent. På torsdagen håller USA-marknaderna stängt på grund av thanksgivingfirande och fredagen är en halvdag och många passar därför på att ta långhelg.

Protokollet från Federal Reserves räntemöte den 1-2 november, som släpptes på onsdagskvällen, visade att Fed-ledamöterna är överens om att en inbromsning i höjningstakten kan hända "snart".

Även om flera representanter från Fed har haft en mjukare ton gällande räntehöjningstakten under de senaste veckorna, ser centralbanken få tecken på att inflationen avtar. Samtidigt uttrycks oro inom Fed för de risker som det finansiella systemet skulle utsättas för, givet en fortsatt hög höjningstakt.

"Totalt sett är det tydligt från protokollet att FOMC-ledamöterna är beslutsamma om att ytterligare höja räntan i ljuset av en mycket stram arbetsmarknad och oacceptabelt hög inflation. Men protokollet avslöjar också en allt större skillnad bland ledamöterna om räntetoppen, och osäkerhet om räntetoppen", skrev Barclays i en analys enligt Reuters.

Som ett eko av språkbruket i uttalandet efter FOMC-mötet så argumenterade också ledamöterna för att nivån på styrräntan, den osäkra fördröjning med vilken penningpolitiken påverkar aktiviteten och inkommande data alla kommer att vara viktiga faktorer för den framtida räntebanan.

Enligt CME:s Fedwatch tool har marknaden prisat in en sannolikhet på 76 procent att Fed höjer med 50 punkter vid decembermötet, och 24 procent för 75 punkter. På onsdagen låg motsvarande förväntningar på 71-29 procent.

På valutamarknaden handlas euron nu mot en bit över 1:04 mot dollarn, och dollarn har även tappat mot yenen, till 138:7.


torsdag kl 10.15 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:4669 (10:5143) EUR/USD 1:0419 (1:0354)
EUR/SEK 10:9079 (10:8898) USD/JPY 138:62 (140:27)
Ty obl 2 2,06 (2,13) Ty obl 10 1,84 (1,93)
US obl 2 4,51 (4,48) US obl 10 3,70 (3,72)
Sv obl 2 2,33 (2,40) Sv obl 10 1,79 (1,88)