Stockholm 17:30
0,00% Idag
-0,18% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2020-10-16 16:25:10

RÄNTOR/VALUTOR: RÖRIGA BREXITBUD FÖR BRITTISKA PUNDSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor sjönk svagt på fredagen, när fokus i hög grad riktades mot avtalsförhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Euron stärktes samtidigt mot dollarn jämfört med noteringarna på torsdagseftermiddagen.

Brittiska pund stärktes något i förmiddagens handel, efter att ha tappat på torsdagen. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade på torsdagskvällen att han hoppas att slutförhandlingar om ett brexitavtal kan börja i nästa vecka.

Marknadsaktörer avvaktade på förmiddagen den respons som utlovats från brittiske premiärministern Boris Johnson, och när uppgifter sipprade ut om hans budskap vände pundet snabbt nedåt.

Boris Johnson sade att EU inte är redo är redo att gå Storbritannien till mötes med ett Kanada-liknande avtal, och att Storbritannien därför bör förbereda sig för att lämna EU utan avtal efter övergångsperiodens slut vid årsskiftet.

Han sade också att EU har övergett ambitionerna om att nå fram till ett avtal men att britterna alltid vetat om att det skulle bli förändringar vid årsskiftet, oavsett vilken den nya relationen skulle bli.

"Om det inte blir en fundamental förändring i inställningen, så går vi mot en Australien-liknande lösning", sade Boris Johnson,

Kanada har ett omfattande frihandelsavtal med EU medan EU:s handel med Australien baseras på WTO-regler.

Boris Johnson höll ändå dörren öppen för fortsatta samtal med EU.

"Det vi säger till dem är kom hit, kom till oss, om det finns en fundamental förändring i inställningen", sade han.

Enligt uppgifter till olika nyhetsbyråer såg inte heller EU-företrädare Johnsons budskap som en indikation om att britterna nu avbryter förhandlingarna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev på Twitter att EU fortsätter arbeta för ett avtal, "men inte till vilket pris som helst".

"Som planerat kommer vårt förhandlingsteam åka till London nästa vecka för att intensifiera dessa förhandlingar", skrev hon.

James Slack, talesperson för Boris johnson sade dock senare att handelsförhandlingarna med EU är över, och att EU:s chefsförhandlare Barnier bara bör komma till London om han är redo att diskutera alla delar i den legala avtalstexten.

Pundet försvagades från omkring 1:2960 mot dollarn till omkring 1:2870 omedelbart efter att de inledande nyhetsflasharna publicerats vid omkring klockan 13, men tog senare tillbaka delar av tappet för att senare handlas oregelbundet. Brittiska räntor noterade mer blygsamma rörelser på fredagen.

Svenska statsobligationsräntor noterade små, oregelbundna rörelser på fredagen, tioårsräntan steg 1 punkt, till -0,17 procent, medan motsvarande tyska ränta sjönk 2 punkter till -0,63 procent.

Euron handlades nära oförändrat mot kronan, till 10:37, medan dollarn tappade knappt 3 öre, till 8:84.

Amerikanska statspappersräntor steg något efter svensk stängning på torsdagen. Efter en svag nedgång på fredagsförmiddagen steg USA-räntorna åter något när USA-handeln kom i gång på eftermiddagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 0,74 procent, 3 punkter högre än vid samma tid på torsdagen.

USA-data på fredagen visade bland annat att detaljhandeln steg 1,9 procent i september, väl över väntade +0,7 procent. Exklusive bilar steg försäljningen 1,5 procent, även det bättre än väntade +0,5 procent. Totala detaljhandeln ökad också 5,4 procent jämfört med september 2019, i augusti var ökningen 2,8 procent på årsbasis.

Capital Economics noterade i en kommentar att den oväntat starka försäljningen också antyder att USA-ekonomin tog med sig mer momentum in fjärde kvartalet än väntat, vilket dämpar oron för att ekonomin skulle skadas av de förstärkta arbetslöshetsersättningarna löpte ut i somras.

"Men med nya coronavirusinfektioner på väg upp gör vi oss ingen brådska med att revidera upp vår prognos om att BNP-tillväxten kommer att bromsa in till 4 procent under fjärde kvartalet", skrev Capital Economics.

USA:s industriproduktion sjönk däremot överraskande i september, -0,6 procent jämfört i augusti i stället för väntade +0,5 procent. Produktionen i tillverkningsindustrin sjönk samtidigt 0,3 procent, mot väntade +0,7 procent.

Preliminära Michiganidex visade vidare att hushållssentimentet steg till 81,2 i början av oktober, från 80,4 i september. Hushållens bedömning om utsikterna förbättrades medan nulägesomdömet försämrades jämfört med i september.