Stockholm 17:30
+0,17% Idag
+6,39% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2017-08-21 10:16:19

BÖRSEN: VÄLFÄRDSBOLAG PRESSAS AV KOMMANDE FÖRSLAG, OMXS30 -0,4%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan på minus. Flera av Stockholmsbörs välfärdsbolag pressades av uppgifter om att regeringen och vänsterpartiet är överens om att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden senare i höst.

Vid 10-tiden hade storbolagsindex OMXS30 backat 0,4 procent till nivån 1.525 och aktier för 2,3 miljarder kronor hade bytt ägare. På kontinenten syntes också sjunkande kurser.

Värmeteknikbolaget Nibe gick mot strömmen och steg 1,3 procent till 71:40 kronor. Handelsbanken har höjt sin rekommendation för Nibe till köp från öka. Banken känner sig säker på att Nibe kommer att fortsätta att visa goda marginaler och växa med förvärv som i sin tur kommer att ge bränsle till stark vinsttillväxt. Riktkursen ligger kvar på 98 kronor.

Även Avanza gick bättre än index och gick upp 4,2 procent. SEB Equities har dragit upp sin rekommendation för Avanza till behåll från sälj.

Regeringen och vänsterpartiet är överens om att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden senare i höst, rapporterar Dagens Nyheter. Det kommer inte att bli något totalt vinstförbud, men kraftiga begränsningar väntar välfärdsbolagen om förslaget går igenom.

Bland Stockholmsbörsen välfärdsbolag backade Engelska Skolan, Attendo, Dedicare och Academedia med 1,4-1,8 procent och Humana var ned 2,2 procent. I sektorn handlades också Ambea och Capio ned runt 0,5 procent.

Nilörngruppen fick tummen ned efter morgonens kvartalsrapport. Aktien föll 14,7 procent i inledningen. Etikett- och förpackningsbolaget såg en sekventiell inbromsning i tillväxttakten i andra kvartalet. Orderingången ökade med 4 procent i kvartalet och försäljningen med 12 procent. Motsvarande siffror för det första kvartalet var 35 respektive 33 procent.

Basmetallpriserna har åter ökat på måndagen och på börsen steg Boliden med 0,5 procent och Lundin Mining med 0,6 procent. Oljepriset lyfte rejält i fredags efter riggstatistik. Lundin Petroleum gick mot strömmen på måndagsförmiddagen med en liten kursuppgång på 0,1 procent och Enquest steg 2 procent.

Bland fåtalet storbolag på plus fanns också SSAB och Electrolux, som båda var upp 0,5 procent.

På bottenplats i OMXS30 låg Ericsson när aktien var ned 1,4 procent.

H&M noterades åter på minus, ner 0,2 procent, efter att ha handlats ned åtta av de nio senaste börsdagarna.

Morgonens besked att det danska konglomeratet Maersk säljer Maersk Oil till Total för 7,45 miljarder dollar fick ett positivt mottagande och aktien avancerade 4 procent på Köpenhamnsbörsen.

Bioteknikbolaget Oncopeptides är Börsveckans nya köprekommendation och aktien låg högt på vinnarlistan med +8 procent. Tidningen har även blivit stärkt i sin positiva uppfattning om Actic och Transtema, och de aktierna var upp 1,5 respektive 4,1 procent.

Även DI:s formulering om gyllene köpläge i New Wave fick genomslag och aktien avancerade nära 7 procent i inledningen.

På NGM-listan rasade spelutvecklaren Three Gates aktie efter en rapport med ökad förlust andra kvartalet.