Stockholm 17:30
0,00% Idag
-28,65% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2022-06-23 08:28:09

BÖRSEN: SMÅ FÖRÄNDRINGAR ATT VÄNTA I HANDELN INFÖR MIDSOMMARSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagen inför midsommarhelgen med mindre förändringar. Med snart ett halvår in på börsåret 2022 har OMXS30 index parkerat sig i trakterna av årslägsta nivåer.

Asienbörserna visade under torsdagsmorgonen på en blandad utveckling med en större uppgång i Hongkong medan börsen i Taiwan pekade åt motsatt håll. Oro för risker om en global recession och aggressiva räntehöjningar av Federal Reserve höll investerarna på tårna.

USA-börserna avslutade en svängig onsdag på i det närmaste oförändrade kursnivåer. Räknat från Stockholmsbörsens stängning retirerade S&P 500-indexet 0,6 procent.

Fed-ordföranden Jerome Powell uppgav i en utfrågning att räntemarknaden har prisat in ytterligare räntehöjningar, vilket enligt honom är lämpligt, samt att takten i kommande räntehöjningar beror på inkommande data och hur utsikterna för ekonomin utvecklas.

Strax innan klockan 8.30 visade terminerna på svaga nedgångar. Noteringarna för Frankfurt- och Parisbörsen var ned 0,3-0,4 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en nedgång omkring 0,2 procent.

Lundin Energy handlas exklusive utdelning i den i fjol aviserade Aker BP-affären. All handel i Lundin Energy-aktien avser alltså från och med torsdagen det nya bolaget Orrön Energy. I juli väntas såväl namnbytet som tickerkoden att ändras.

Oljepriserna har fortsatt sin tillbakagång på torsdagen med nedgångar även i de flesta av basmetallerna.

På onsdagskvällen meddelade börsoperatören Nasdaq Stockholm att samhällsfastighetsbolaget SBB:s B-aktie läggs till i Stockholmsbörsens OMXS30-index den 1 juli. Ut från OMXS30 går Skanskas B-aktie.

Aktieägarna i Spac-bolaget Gores Guggenheim röstade på onsdagen för sammanslagningen med elbilsbolaget Polestar. Handeln i Polestar-aktien kommer att påbörjas på Nasdaq i New York under midsommarafton.

Pareto Securities har sänkt sin riktkurs för Thule till 400 kronor från 510 kronor med en upprepad köprekommendation.

Dustin har fått se sin riktkurs sänkt till 73 kronor från tidigare 95 kronor av Nordea Markets. Även det med en bibehållen köprekommendation.

Hjälmteknikbolaget Mips riktkurs sätts ned till 800 kronor från tidigare 1.150 kronor av Pareto Securities. Köprekommendationen ligger fast.