Stockholm 17:30
-0,89% Idag
+6,58% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-11-30 13:25:54

BÖRSEN: AVVAKTANDE HANDEL I VÄNTAN PÅ G20-MÖTE, OMXS30 0,3%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagshandeln med sjunkande index. Storbankerna tyngde i likhet med flera sektorkollegor på kontinenten. Kinnevik straffades efter sänkt riktkurs för Zalando, medan Alfa Laval och SCA noterades högre efter en relativt nyhetsfattig förmiddag, där marknaden närmast inväntar utvecklingen i det kommande mötet mellan USA och Kina på G20-mötet.

Vid 13.10-tiden hade OMXS30 backat med 0,3 procent till nivån 1.511. Aktier till ett värde av 4,5 miljarder kronor hade då omsatts.

Inom OMXS30 tyngde bankerna där SEB sjönk mest med en nedgång på en knapp procent. Investeringsbolaget Kinnevik tillhörde förlorarna på OMXS30 och backade 1,7 procent. Kepler Cheuvreux har sänkt riktkursen för Zalando, utgör största innehav för Kinnevik, från 40 euro till 27 euro. Zalando-aktien handlas till 27:50 euro under fredagen på den tyska börsen.

Även Autoliv och Volvo återfanns i botten med nedgångar på runt 1,5 procent.

Bland de bolag som steg sågs skogsbolaget SCA, Alfa Laval och Ericson öka strax under 1 procent.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs har ingått avtal med övriga aktieägare i Bergvik Skog om en uppdelning av bolagets skogstillgångar tappade drygt 2 procent.

Utanför storbolagen fanns ett antal läkemedelsbolag bland vinnarna. Specialistläkemedelsbolaget Orexo steg med nära 7,4 procent. Amerikansk domstol för överklagande har avvisat Actavis begäran om omprövning av giltigheten av Zubsolvs USA-patent.

Medirätt har fått sin läkemedelsautomat Dosell godkänd för CE-märkning vilket gör att den kan säljas på den europeiska marknaden. Akten steg med nära 5,7 procent.

Medicinteknikbolaget S2Medical som premiärhandlades på Nasdaq First North på onsdagen byggde vidare på den flygande starten med en uppgång på hela 25 procent.

Rejält upp var det även för Spectracure som handlas på Spotlight. Bolaget som utvecklar en teknik som visat sig vara effektiv mot att slå ut prostatacancer har visat framsteg i sin fas 1-studie där 10 patienter nu behandlats.

Bioteknikbolaget Oncology Ventures som säkrat finansiering med en Londonbaserad fond på upp mot 300 miljoner kronor backade dock 6,3 procent.

Polymerbolaget Hexpol ökade 1,5 procent. UBS har upptagit sin bevakning och inlett med en köprekommendation och riktkursen 100 kronor en uppsida på lite drygt 20 procent från nuvarande kursnivå på 81 kronor.

Lotteriinspektionen har beviljat de första spellicenserna inför den svenska omregleringen vid årsskiftet. Leo Vegas och Kindred tilldelades licenser med ljummen reaktion från marknaden där Leovegas var oförändrad och Kindred backade 1,2 procent.

Rapporterande Consilium, som utvecklar system för säkerhet, miljö och navigation, redovisade ett ebitda-resultat för kvarvarande verksamheter om 46,7 miljoner kronor under det tredje kvartalet (52,0). Aktien backade närmare 12 procent.Diagram: OMXS30 30 november


image


Källa: Infront