Stockholm 09:52
-0,20% Idag
+18,40% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-11-08 17:44:28

BÖRSEN: UPPGÅNG AVTOG, ASTRA VINNARE PÅ RAPPORT, OMXS30 -0,1%



STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagen högre, men föll succesivt tillbaks och slutade strax under nollstrecket.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,1 procent till 1.537 och aktier för måttliga 13,6 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var det överlag lägre kurser även om Londonbörsen steg.

"Stockholmsbörsen handlas i en upprekyl efter korrektionen i oktober och perioden fram till årsskiftet är säsongsmässigt stark. Marknaden är lite lättad över att ha det amerikanska mellanårsvalet bakom sig utan några större överraskningar", kommenterade Erik Hansén, marknadsstrateg på IG Markets, för Nyhetsbyrån Direkt.

Astra Zeneca korades till överlägsen vinnare inom OMXS30 och stärktes närmare 4 procent. Bolaget stod för högre intäkter och bättre resultat än väntat enligt Infront Datas sammanställning. Fin tillväxt på huvudmarknader såsom Kina och USA märktes också i rapporten. Aktien är upp 28 procent i år.

Ericsson var närmast oförändrad trots att bolaget skruvade upp sin "försäljningsambition" med sikte på 2020 inför sin kapitalmarknadsdag. Målet om en rörelsemarginal på mer än 10 procent för 2020 ändrades dock inte. Bolaget meddelade även att det tidigare långsiktiga marginalmålet på 12 procent ska nås senast 2022.

Teknikkonsulten Swecos rapport föll inte alls i god jord trots stigande resultat och omsättning. En fallande debiteringsgrad kan ha bidragit till den sura kursreaktionen. Aktien backade närmare 8 procent.

Även New Wave föll på sin rapport, ned drygt 2 procent. Bolagets rörelseresultat för tredje kvartalet sjönk något jämfört med för ett år sedan.

Shamaran backade nästan 7 procent efter sämre oljeproduktion än väntat enligt en kommentar från Pareto.

Duroc var ytterligare en rapportförlorare med ett kurstapp på närmare 12 procent då bolaget stod för en sämre lönsamhet än för ett år sedan.

Uppåt gick det däremot för Recipharm, som lyfte nästan 7 procent efter en rapport som visade vinst jämfört med förlust förra året.

Speltjänsteleverantören Aspire Global räknar med att infria sina finansiella mål organiskt redan 2019, i takt med att intäkterna närmar sig de 120 miljoner euro som var målet för 2020. Aktien rusade över 16 procent.

Tradedoubler var en av dagens förlorare med ett kurstapp på 13 procent efter ett magert tilltaget bud från storägaren Reworld Media.

Kambi backade drygt 2 procent efter att ett par chefer sålt aktier i bolaget. Troax var upp närmare 16 procent efter stigande orderingång, intäkter och resultat.

NGS föll 14 procent på grund av fallande intäkter och resultat. First North-listade Transtema var etter värre och rasade över 20 procent efter ett omsättningsfall på 40 procent i tredje kvartalet.


Graf: OMXS30 torsdagen den 8 november


image


Källa: Infront.