Stockholm 10:25
0,00% Idag
-6,01% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-11-08 16:24:05

RÄNTOR/VALUTOR: NY RB-LEDAMOT, HANDELSSAMTAL I FOKUSSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagens handel präglades fortsatt av förhandlingarna mellan USA och Kina. För svensk del hamnade Riksbanken i fokus efter beskedet att Anna Breman blir ny vice riksbankschef.

Hon kommer närmast från tjänsten som chefekonom vid Swedbank och kommer att delta vid det penningpolitiska mötet den 8 december.

Enligt bedömare kommer hon att rösta för en höjning vid sitt första räntemöte i december och utnämningen är om möjligt något hökaktig.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus sade till Nyhetsbyrån Direkt att Anna Breman är välmeriterad och en god kommunikatör. Vad gäller vilka åsikter hon kommer att föra fram i direktionen är det bäst att vänta och se.

"Anna Breman är välmeriterad, inte minst vad gäller penningpolitik, och en bra kommunikatör", sade han.

Han tillade att tidigare erfarenheter visar att man ska vara mycket försiktig med att på förhand försöka gissa sig till vilka åsikter nyvalda ledamöter kommer att föra fram, vilka inte alltid visat sig vara vad de fört fram innan de hamnat i direktionen.

"Man ska vara väldigt försiktig med att försöka analysera vad det kommer att betyda för penningpolitiken. Jag tror att det är bäst att vänta och se", sade Johan Javeus.

De gamla kollegorna vid Swedbank noterade att Anna Breman har förespråkat en mer expansiv finanspolitik i Sverige. Hennes främsta intressen på senare år har varit klimatförändringar och hållbarhet, och hon har också flörtat med idén om grön QE.

"På kort sikt så tror vi att hon kommer att rösta för en räntehöjning till 0,00 procent i december, i linje med majoriteten", skriver Swedbank.

Europaräntor var överlag upp under fredagen med tyska tioåringen 1 punkt högre jämfört med svensk stängning på torsdagen.

Bakom rörelsen låg återigen nya budskap från handelssamtalen mellan USA och Kina.

Kinas handelsdepartement meddelade att länderna hade gått med på att fasa ut tullarna. En amerikansk tjänsteman sade att utfasningen skulle vara en del av avtalet, som det fortfarande förhandlas om.

Senare på torsdagen rapporterades att slopandet möttes av intern opposition i Vita huset, men Vita husets ekonomiska rådgivare Peter Navarro sade på fredagen att USA är berett att skjuta upp tullarna som skulle införas den 15 december som en del i ett "fas ett"-avtal.

Senare under fredagen sade Donald Trump att USA inte har gått med på att dra tillbaka tullarna. Han sade också att även Kina vill att vissa av dem dras tillbaka, men att han inte kommer dra tillbaka dem fullt ut.

Presidentens uttalande gav tydligast utslag på marknaden. Yenen stärktes tydligt om än begränsat medan räntan på den amerikanska tioåringen sjönk någon punkt.

Vid svensk stängning handlades tioårsräntan 2 punkter högre jämfört med svensk stängning på torsdagen vid 0,05 procent.

Tysklands handelsbalans visade ett överskott på 21,1 miljarder euro i september, upp från 16,4 miljarder föregående månad.

Exporten steg 1,5 procent och importen steg 1,3 procent, jämfört med föregående månad. Väntat var en ökning med 0,3 procent respektive oförändrad nivå.

På fredagsmorgonen har Mäklarstatistik släppt statistik som pekar på att bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 1 procent i oktober jämfört med föregående månad. Villapriserna var samtidigt oförändrade.

"Så länge hushållen räknar med räntor i nivå med de nuvarande, och politikerna inte skräms med nya regler som gör det svårare att finansiera ett bostadsköp, räknar vi på Erik Olsson med en fortsatt stark och stabil bostadsmarknad fram till pausen runt årsskiftet", sade fastighetsmäklarbolagets grundare Erik Olsson i en kommentar.

Kronan tappade successivt under dagen och vid svensk stängning var den 10 öre svagare mot dollarn vid 9:70 och 8 öre svagare mot euron vid 10:70.