Stockholm 17:15
-1,65% Idag
+17,96% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-07-06 15:52:53

SMÅBOLAG: CLIMEON OCH ROOTFRUIT UPP I VECKAN, H&D WIRELESS NEDSTOCKHOLM (Direkt) Småbolagen på Spotlight, NGM och First North har utvecklats blandat under en dämpad börsvecka som har bjudit på ett förverkligande av hot i USA:s handelskonflikt. Nasdaq First North 25 har stigit 2,5 procent hittills medan Carnegie Micro Cap Return Sweden hade backat 0,6 procent till torsdagens börsstängning. Stockholmsbörsen som helhet har enligt SIX Return index sjunkit 1,6 procent under veckan.

First North har i nuläget 285 bolag, men kommer snart att ha fler bolag än Stockholmsbörsens huvudlista som har 323 bolag, sade Nasdaqs noteringschef Adam Kostyal i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i veckan.

Spotlight hoppas att antalet nya listningar i år kommer att bli minst lika högt som i fjol när det uppgick till 27 stycken, sade handelsplatsens vd Peter Gönczi.

Från NGM-börsen är budskapet från vd Roger Peleback att bolagen i år rör sig aningen försiktigare framåt mot bakgrund av ett osäkrare börsklimat.

På First North har miljöteknikbolaget Climeon haft en ny stark vecka och stigit med 10 procent efter förra veckans uppgång på 15 procent. Bolaget meddelade i onsdags sin första japanska order inom geometrisk värmekraft.

First North-bolaget Precomp Solutions meddelade med anledning av den pågående nyemissionsprocess som kommunicerades i början av mars att bolaget har en "historiskt hög orderstock" som för närvarande överstiger 130 miljoner kronor. Aktien har ökat 8,9 procent hittills under veckan.

Teknikbolaget H&D Wireless har dock tappat nästan en tredjedel av sitt börsvärde efter att ha aviserat en nyemission på 37 miljoner kronor för att finansiera implementeringen av pågående pilotprojekt av bolagets egenutvecklade system GEPS.

Spelutvecklaren MAG Interactive har sjunkit 16 procent efter att ha rapporterat om en fortsatt kraftig försäljningsnedgång.

Kameraövervakningsbolaget Irisity har tecknat ett licensavtal som fått börsvärdet att stiga 14 procent till 276 miljoner kronor.

Calmark, som säljer diagnostiklösningar med fokus på nyfödda barn, listades på Spotlight under fredagen och handlades till kursen 4:41 kronor. Det var lägre än teckningskursen på 4:60 kronor.

Spotlight-bolaget Rootfruit avser gå samman med natursnackstillverkaren Exotic Snacks för att tillsammans bilda ett bolag vars försäljning proforma 2017 skulle ha uppgått till cirka 266 miljoner kronor. Rootfruit är upp 17 procent hittills i veckan.

Ett annat Spotlight-bolag, Sealwacs, uppgav att bolagets sensor och larmsystem, som under de senaste månaderna har varit i funktion i löpande produktion hos en svensk tillverkare av plastpåsar på rulle, fungerar "utmärkt" i löpande produktion. Aktien har stigit 4,4 procent i veckan.

På fredagen var CGIT kursvinnare efter att ha fått en order värd 0,8 miljoner kronor.