Stockholm 17:30
+0,51% Idag
+1,43% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2017-10-13 08:11:08

BÖRSEN: LUGN START PÅ AVSLUTANDE HANDELN I BÖRSVECKAN VÄNTASSTOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen väntas få en lugn start på den avslutande handeln på börsveckan. Rapportsäsongen börjar nu närma sig med stormsteg och mot slutet av nästa vecka väntas rapporter från flera storbolag.

Asienbörserna visade en blandad utveckling med en dragning åt den positiva sidan på fredagsmorgonen. Tokyobörsen gick i täten för uppgången medan övriga börser i regionen visade med modesta förändringar.

USA-börserna visade på mindre förändringar under torsdagskvällen efter att Stockholmsbörsen stängt handeln. Storbankerna Citigroup och JP Morgans rapporter var ett slags start för rapportsäsongen. Trots resultat från båda bolagen som överträffade förväntningarna sjönk de båda bankernas aktier.

Terminerna för de ledande Europabörserna uppvisade endast mindre förändringar. Strax efter klockan 8 var noteringen för Parisbörsen upp 0,2 procent, Frankfurt- upp 0,1 procent medan Londonbörsen sågs ned 0,2 procent. Förhandeln på Stockholmsbörsen hos IG indikerade oförändrade kurser.

Efter en svag augustiförsäljning lyckades Clas Ohlson vända trenden i september. Månadens försäljning var upp med 5 procent totalt och steg 6 procent i lokala valutor. Förväntningarna låg samtidigt på en ökning om 2,1 procent för den totala försäljningen och en uppgång på 3,1 procent i lokala valutor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Shamaran har för första gången fått betalt för exporterad olja till den kurdiska regionsregeringen KRG. Betalningen uppgår till 1,8 miljoner dollar till Atrush-delägarna.

Kredithanteraren Hoist får ett skattetillägg på 44 miljoner kronor för åren 2012-2014. Beslutet kommer enligt bolaget att överklagas till Kammarrätten.

Swedbank har fått en sänkt rekommendation av Macquarie till underperform från neutral. Swedbank och Nordea har samtidigt båda sänkts till sälj av Deutsche Bank.

ABG Sundal Collier har höjt bostadsutvecklaren JM till köp från behåll trots ny riktkurs om 280 kronor (300).

Skanska presenterade under morgonen två order från USA värda 540 respektive 350 miljoner kronor.

Eurocine Vaccines gör en företrädesemission om cirka 40 miljoner kronor för att finansiera sin fas 1/2-studie under influensasäsongen 2017/2018.

Kepler Cheuvreux nedgraderar sin rekommendation för Industrivärden till minska från tidigare behåll.

Cherry har godkänts för notering på Stockholmsbörsen.

Cleantech-bolaget Climeon gör debut på First North med en miljardvärdering. Climeon tillhandahåller så kallade Heat Power-system som genererar el från spillvärme i varmvatten från industrier eller från lågtempererad geotermisk värme. Teckningskursen uppgår till 31 kronor per aktie.

Mobilspelutvecklaren Weareqiiwi är också en nykomling på marknaden och börjar på fredagen handlas på Aktietorget. Teckningskursen låg på 6:40 kronor.