Stockholm 17:30
0,00% Idag
+16,10% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2021-02-08 08:42:11

BÖRSEN: GÅR MOT POSITIV INLEDNING PÅ VECKANSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en öppning uppåt på måndagen. Ratos har presenterat nya finansiella mål och Castellum drar tillbaka sitt bud på norska Entra.

Vid klockan 8.35 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning upp för OMXS30 omkring 0,4 procent. Vid samma tidpunkt var de europeiska terminerna 0,5-0,6 procent.

Ratos har presenterat nya finansiella mål. Investeringsbolaget siktar bland annat på att ebita-resultatet ska uppgå till minst 3 miljarder kronor år 2025. Det meddelade bolaget i anslutning till rapporten för det fjärde kvartalet där rörelseresultatet ökade till 372 miljoner kronor (122). För helåret 2020 uppgick rörelseresultatet till 1,9 miljarder kronor.

Castellum har dragit tillbaka budet på det norska fastighetsbolaget Entra. Budet löpte ut den 6 februari och Castellum har inte fått accepter i tillräcklig utsträckning, skriver bolaget.

Kindred har offentliggjort att 4,3 procent av spelöverskottet under det fjärde kvartalet kom från högriskspelare. Bolaget har satt som mål att siffran ska vara noll till 2023.

Telekombolaget Nokia har valts av Deutsche Telekom till att bli långsiktig strategisk partner för att modernisera operatörens optiska transportnät.

Flexqube har fått ny order på materialhanteringsvagnar från Siemens Mobility, som tillverkar lätta tåg, spårvagnar och lok i Sacramento, Kalifornien. Ordervärde uppgår till cirka 1,9 miljoner kronor. Leverans kommer att ske under det första kvartalet 2021.

Medivir har beslutat att kalla till extrastämma med ett förslag om en riktad nyemission till bolagets befintliga specialistinvesterare Linc som kontrolleras av bolagets styrelsemedlem Bengt Julander. Emissionen omfattar totalt 3,6 miljoner nya B-aktier till en teckningskurs om 7:73 kronor per aktie, motsvarande stängningskurs per fredagen den 5 februari.

Hoylu har beslutat att genomföra en private placement om cirka 28,5 miljoner kronor samt en riktad nyemission om cirka 1,5 miljoner kronor. Teckningskursen uppgår till 2:80 kronor per aktie, motsvarande en rabatt om cirka 2,1 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittskursen under de senaste tio handelsdagarna. Fredagens stängningskurs var 3:20 kronor.

Finans- och kredithanteringsföretaget Hoist har undertecknat ett samarbetsavtal med Magnetar Capital för mitigera följderna av de regulatoriska förändringarna som drabbat bolaget. Avtalet omfattar nya portföljförvärv inom Europa och kommer att utgöra ett ramverk för framtida förvärv.

First North-handlade Fastator har ingått avtal om att köpa 50 procent av SBK Svenska Bostadskompaniet genom att teckna aktier i en nyemission. Initialt investeras cirka 35 miljoner kronor. Svenska Bostadskompaniet äger i dag fem bostadsfastigheter i Skövde och Jönköping med ett totalt fastighetsvärde om cirka 175 miljoner kronor.

Morgonens rekommendationer:

* Nordea Markets höjer sin rekommendation för Assa Abloy till köp från behåll. Riktkursen är 243 kronor. Aktien stängde på 217:30 kronor i fredags.

* Deutsche Bank höjer sin rekommendation för säkerhetsföretaget Securitas till behåll från tidigare sälj. Riktkursen höjs samtidigt från 100 till 124 kronor. Fredagens stängningskurs var 124 kronor.

* Pareto Securities går i motsatt riktning och sänker sin rekommendation för Securitas till behåll från köp. Riktkursen sänks till 135 från 155 kronor.

* Det har uppstått ett bra ingångsläge i snus- och cigarrbolaget Swedish Match. Det menar Dagens Industri som under vinjetten "Veckans aktie" sätter en köprekommendation på aktien.

* Berenberg Bank höjer sin rekommendation för ABB till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 25 från 20 schweizerfranc.

* Det finns en lockande kurspotential i hälsovårdsbolaget Photocure skriver Affärsvärlden, AFV, i en analys publicerad på söndagen.

* Börsveckan ser köpläge i vitvarubolaget Electrolux och nischbanken TF Bank, enligt veckans utgåva av tidningen. Sälj blir däremot rekommendationen för Norwegian medan tidningen anser att man ska avvakta med att investera i AAK och norska Mercell.

* Nordea Markets höjer riktkursen för Embracer till 290 kronor från 248 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Embracer stängde på 240:90 kronor i fredags.